Erhverv

Saudiarabisk oliegigant er stadig verdens mest profitable virksomhed

Apple, Amazon og andre giganter får baghjul af Saudi Aramco.

En ansat i Saudi Aramco følger udviklingen ved oliefeltet al-Howta i Saudi Arabien. Foto: AP Foto/John Moore

Selv om olieprisen falder, viste Saudi Aramco mandag, at den stadig er verdens mest profitable virksomhed.

Den saudiarabiske oliegigant måtte se sit overskud falde med 12 pct. i årets første seks måneder, oplyste det statsejede selskab i sin første halvårsrapport nogensinde. Trods faldet fik Saudi Aramco et overskud på godt 310 mia. kr.

»Vi har leveret en stærk og uovertruffen økonomisk udvikling trods lavere oliepriser og udfordrende markedsforhold,« siger Khalid Al-Dabbagh, senior vicepræsident for finans, strategi og udvikling i Saudi Aramco, ifølge den britiske avis The Guardian.

Med indtjeningen overgår Saudi Aramco giganter som Apple, Amazon og andre olieproducenter, hvoraf flere er blevet hårdt ramt af faldet i olieprisen.

»Vi har nogle af de største og mest produktive reservoirer i verden,« siger Khalid Al-Dabbagh til nyhedsbureauet Bloomberg.

Saudi Aramco udbetalte 309 mia. kr. i udbytter i første halvår. Det inkluderer en udbetaling på godt 130 mia. kr. til den saudiske stat, som ejer selskabet.

Udbyttepolitikken er interessant for investorer, fordi en børsnotering af selskabet er planlagt til 2020 eller 2021.

»Vi har stadig ikke klarhed over udbyttepolitikken. Den vil sandsynligvis være på linje med andre olievirksomheder på omkring 50 pct. af nettoindkomsten,« siger Willem Visser, kreditanalytiker hos kapitalforvalteren T Rowe Price Group, til Bloomberg.

Saudi-Arabien ønsker at sælge 5 pct. af olieselskabet for 665 mia. kr. Det vil gøre Saudi Aramco til historiens største børsnotering.

Saudi-Arabien har værdisat Aramco til svimlende 13.300 mia. kr., mens det seneste regnskab ifølge Bloomberg indikerer en markedsværdi på knap 8.000 mia. kr.

Saudi Aramco producerer omkring 10 pct. af verdens råolie, og det saudiske kongerige er dybt afhængigt af de enorme skattebetalinger, som olieselskabet hvert år står for. Sidste år betalte Saudi Aramco over 100 mia. dollars i skatter.

BRANCHENYT
Læs også