Erhverv

Landmænd idømt fængselsstraf for at smugle dansk svinesæd i shampooflasker

To danske svineproducenter er blevet idømt fængselsstraffe i Australien for at smugle dansk svinesæd ind i landet.

Arkivfoto. Foto: Sebastian Gunvald Buur

To danske landmænd med base i Australien skal flere år i fængsel, efter de har erkendt sig skyldige i at smugle dansk svinesæd til Australien.

Ved retten i Perth i det vestlige Australien er de to landmænd Torben Sørensen og Henning Laue blevet idømt henholdsvis tre og to års fængsel for at bryde Australiens strenge karantæneregler og love om biologisk sikkerhed.

Det skriver flere internationale medier – herunder australske ABC News og britiske The Guardian.

Indsmuglingen af svinesæd, der fandt sted over flere år fra maj 2009 og helt frem til marts 2017, skete ved at skjule svinesæden i shampooflasker i almindelig flybagage.

De australske myndigheder har set med stor alvor på sagen, lyder det fra den australske landbrugsminister Bridget McKenzie.

»Sagen viser en foruroligende foragt for de love, som beskytter Australiens 2.700 svineproducenters og kvaliteten af det kød, som millioner af australiere nyder hvert år,« siger hun.

Sæden blev brugt til avlsarbejdet hos svineproducenten GD Pork, der var en af de største svineproducenter i det vestlige Australien.

Virksomheden, der var på danske hænder, modtog samtidig en bøde på 500.000 australske dollar, svarende til mere end 2 mio. danske kroner. Selskabet er dog i mellemtiden blevet tvangsopløst, og resterne opkøbt af en australsk svineproducent.

BRANCHENYT
Læs også