Erhverv

Ryanair-ansatte truer med at strejke

Spanske ansatte i lavprisselskabet truer med 10 dages strejke i september. I forvejen vil ansatte i tre andre lande nedlægge arbejdet.

Flere ansatte i lavprisselskabet Ryanair truer med at strejke. Foto: AP Foto/Martin Meissner

Passagerer, der skal flyve med lavprisselskabet Ryanair, risikerer at komme i klemme, fordi der endnu en gang er optræk til strejker.

Onsdag truede fagforeninger bag kabinepersonalet i Spanien med strejker i 10 dage i september, fordi Ryanair har planer om at lukke flere baser i landet. Det rapporter nyhedsbureauet Reuters.

I forvejen har fagforeninger bebudet strejker blandt Ryanairs personale i Storbritannien, Irland og Portugal på grund af uenighed om løn og ansættelsesforhold. Spanske Ryanair-piloter skal ifølge Reuters afholde en afstemning for at få klarlagt, om de også vil stille sig på bagbenene overfor Ryanairs planer.

Sidste år var der også trusler om strejker, men dem formåede ledelsen at undgå ved at genforhandle aftaler med fagforeninger.

Stemningen i flyselskabet er i forvejen anspændt, efter at ledelsen for få uger siden informerede om, at 900 ansatte blandt piloter og kabinepersonale er i overskud, fordi leverancer af flyet af typen Boeing 737 Max er blevet forsinket. Det fik tidligere i år flyveforbud, efter at to fly styrtede ned med flere hundrede dræbte som konsekvens.

Det er planer om at lukke baser på Gran Canaria, Tenerife og i Girona, der har fået fagforeningerne til at true med strejker.

Ryanair har ikke kommenteret sagen overfor Reuters, men selskabets topchef, Michael O’Leary, er kendt for sin kompromisløse stil.

I mange år nægtede han at anerkende fagforeninger. En stor del af piloterne hos Ryanair er løst ansat eller bliver hyret ind via eksterne selskaber.

Men for to år siden gik det alvorligt galt for Ryanairs planlægning af piloternes arbejdstid, og i over en måned måtte 40-50 afgange om dagen aflyses. 400.000 passager fik aflyst deres flyvetur.

Sammen med en mangel på piloter, hvilket tilsyneladende fik nogle til at søge andre græsgange, fik de tilbageværende piloter en stærk forhandlingsposition. Den blev blandt andet brugt til at få lønforhøjelser og til at kræve overenskomst og forhandlinger gennem en fagforening.

BRANCHENYT
Læs også