Carlsbergs topchef advarer mod negativ rente

Siden Cees't Hart tiltrådte som direktør, har koncernen haft fokus på at skære i gælden og reducere omkostninger.

Da Carlsberg tidligere på ugen løftede sløret for halvårsregnskabet, kunne koncernen fremvise en fremgang på 15 pct. på bundlinjen i kraft af et justeret nettooverskud på 2,88 mia. kr.
Foto: Mads Nissen.

Hollænderen Cees't Hart, der er topchef i ølgiganten Carlsberg, siger, at han ikke vil blive »forført« af de historisk negative renter, som andre virksomheder drager fordel af.

Det skriver Bloomberg.

Den adm. direktør for det danske bryggeri fortæller mediet, at bekymringen er, at virksomheder der bukker under for fristelsen til at udstede gæld, fordi det er billigt, kan ende i en betalingsbalance, som de ikke har råd til.

»I det øjeblik du bliver forført af lave rater, føler virksomheder, at de er nødt til at udnytte det til at lave store ting - måske større end hvad de kan adminstrere. De skal huske, at de alle skal betale regningen senere. Der er mange virksomheder, der har været meget mere aggressive end vi har, der senere har fået problemer,« udtaler Cees't Hart i en telefoninterview til Bloomberg.

Ifølge mediet handles der nu globalt obligationer for knap 17 mia. dollars med negative renter.

Siden Cees't Hart tiltrådte som adm. direktør i Carlsberg i 2015, har koncernen haft fokus på at skære i gælden og reducere omkostninger, hvilket bla. har betydet, at Carlsberg har afstået for større investeringer.

Da Carlsberg tidligere på ugen løftede sløret for halvårsregnskabet, kunne koncernen fremvise en fremgang på 15 pct. på bundlinjen i kraft af et justeret nettooverskud på 2,88 mia. kr.

Den organiske nettoomsætning er steget med 4,2 pct. i første halvår sammenlignet med sidste år, hvilket især er drevet af salget af Tuborg - bryggeriets stærkeste brand - i kraft af en fremgang på 4 pct.

Da Carlsbergs aktiekurs torsdag løftede selskabets markedsværdi op over 140 mia. kr., blev Cees't Hart af Finans spurgt, om han agter at udnytte den værdisætning på aggressiv vis i form af opkøb.

»Vi har fokuseret meget på den organiske udvikling ved at øge vores kassebeholdning, reducere gælden og forbedre dividenden. Derfor fortsætter vi også tilbagekøbsprogrammet af aktier. Hvis der opstår en gylden mulighed inden for opkøb, står vi måske over for en anden situation. Men her og nu er vi meget fokuserede på det organiske program og den strategi, der mere eller mindre har fordoblet vores markedsværdi de seneste fire år,« sagde Cees’t Hart til Finans.

Læs også