Erhverv

Millionerstatning sender Falck i rødt: Ramt af underskud

Ambulancegiganten Falck er kommet igennem andet kvartal med et underskud på 90 mio. kr.

Jakob Riis, topchef i Falck. Foto: PR/Carsten Snejbjerg

Bios-skandalen fortsætter med at sætte sine spor hos Falck. Millionforliget, som Falck indgik i juni som erstatning for sine konkurrenceforvridende handlinger mod konkurrenten Bios i forbindelse med et udbud om ambulancedriften i Region Syddanmark i 2014, har malet bundlinjen hos Falck rød.

Det viser regnskabet for andet kvartal, som ambulancegiganten kom igennem med et underskud på 90 mio. kr. Regningen for at lukke konkurrencesagen skygger dermed for, at Falck har forbedret sin indtjening på alle forretningsområder.

»Vores finansielle, strategiske og kulturelle turnaround fortsætter med at give gode resultater; vi forbedrer indtjeningen på tværs af alle fire forretningsområder, og gældsniveauet falder, vi skaber ny forretning gennem organisk vækst, og der er god fremgang på tiltag, som gør det muligt for Falck at arbejde etisk og gennemsigtigt og opbygge tillid hos kunder og lokalsamfund,« udtaler Jakob Riis, adm. direktør i Falck, i forbindelse med regnskabet.

Omsætningen faldt i andet kvartal til 3,4 mia. kr. fra 3,5 mia. kr. i samme periode i fjor, og nedgangen skyldtes hovedsageligt frasalg og såkaldt konktraktoptimering.

Driftsindtjeningen (EBITA) landede på 182 mio. kr. mod et minus på 19 mio. kr. i fjor, og Falck har dermed en overskudsgrad på 5,3 pct.

I januar i år afgjorde Konkurrencerådet, at Falck havde misbrugt sin dominerende stilling på ambulancemarkedet ved at forsøge at »ekskludere« den hollandske konkurrent Bios.

I forbindelse med udbuddet i Region Syddanmark havde Falck ført en hemmelig informationskrig mod konkurrenten, lige som redningskoncernen ifølge Konkurrencerådet forsøgte at mobilisere bl.a. politikere og fagforbundet 3F i kampen mod Bios.

Ifølge Konkurrencerådet havde Falcks daværende topchef, Allan Søgaard Larsen, godkendt kampagnen, der altså endte med et forlig på 152,5 mio. kr., som altså koster overskuddet i dette kvartal. Falck oplyser i regnskabet, at det ikke er den eneste måde selskabet har rettet op på »tidligere handlinger« i andet kvartal.

Falck har således i indført undervisning for selskabets ansatte i forretningsetiske regler, der er gennemført kampagner for at »sikre opmærksomhed omkring og tillid til whistleblower-systemet, Falck Alert«, og endelig har selskabet gennemført en intern undersøgelse.

»Den interne undersøgelse har givet os en endelig liste over sager, som skal behandles, og handlinger, som skal gennemføres. Vi arbejder fortsat omhyggeligt med at afslutte alle sager, så vi kan genopbygge tilliden hos kunder, medarbejdere og samfundet generelt. Jeg glæder mig over vores fortsatte fremgang. Falck blev styrket finansielt, strategisk og kulturelt for femte kvartal i træk. Samtidig med at vi retter op på tidligere handlinger, opbygger vi fremtidens Falck,« udtaler Jakob Riis.

Mio. kr.
Q2 2019 Q2 2018
Omsætning 3.441 3.530
Driftsindtjening (ebitda) 182 -19
Resultat før skat -35 -194
Resultat efter skat -90 -131
Læs også