Erhverv

Milliardæren og den konservative mæcen David Koch er død

Gennem årene var David Koch især kendt for sin store økonomiske støtte til den konservative bevægelse i USA.

David Koch, en af USA's rigeste mænd, er død. Han blev 79 år gammel. Billedet er taget i 2012.  Foto: Carlo Allegri/AP

David Koch, en af verdens rigeste mænd og samtidig en markant skikkelse i amerikansk politik, er død. Han blev 79 år gammel.

Det skriver flere internationale medier, herunder Financial Times og Bloomberg.

Sammen med sin ældre bror, Charles Koch, stod David Koch gennem flere årtier i spidsen for familieimperiet og industrikonglomeratet Koch Industries, der er en af USA’s største virksomheder.

David Koch trådte sidste år tilbage fra sine poster i Koch Industries som følge af helbredsproblemer.

Ifølge mediet Forbes var David Koch god for mere end 50 mia. dollar. På Forbes liste over verdens rigeste personer indtog han indtil sin død en plads som nr. 11 lige efter Charles Koch.

Selv om de to brødre gennem en menneskealder har hørt til de tungeste navne i amerikansk erhvervsliv, er det især deres indblanding i politik, der har gjort Koch-navnet kendt i den brede amerikanske offentlighed.

Gennem årene har de to Koch-brødre haft en betydelig indflydelse på den konservative bevægelse i USA ved at stå bag et magtfuldt netværk af pengestærke donorer, der har pumpet millioner af dollar ind i den konservative fløj af amerikansk politik og ydet kampagnestøtte til republikanske kandidater.

Politisk befandt David Koch sig på den yderste liberale højrefløj – især når det kom til den økonomiske politik, hvor de to Koch-brødre igen og igen slog på tromme for de frie markedskræfter, lave skatter og mindre stat.

Faktisk forsøgte David Koch selv en karriere som politiker. I 1980 stillede han op som vicepræsidentkandidat for det libertarianske parti i USA sammen med Ed Clark – dog uden den store succes. De fik 1 pct. af stemmerne.

Til gengæld har de to Koch-brødre haft det svært med den nuværende amerikanske præsident Donald Trump. Charles og David Koch har flere gange krydset klinger med præsidenten, fordi hans handelskrig har ført til højere toldsatser – noget der ligger meget fjernt fra Koch-brødrenes liberale syn på frihandel.

Udover sine støtte til politiske formål blev David Koch også kendt for at donere store summer til kunstens verden.

David Kochs bror, Charles Koch, er i dag 83 år gammel. Han står stadig i spidsen for Koch Industries.

BRANCHENYT
Læs også