Erhverv

Regeringen vil hæve aktieskatten: Dobbelt så høj som OECD-gennemsnit

Den socialdemokratiske regering overvejer nu at hæve skattesatsen på afkast på aktier og obligationer.

Socialdemokratiet vil hæve skattesatsen på aktieindkomster på 54.000 kr. til 45 pct. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen har planer om at hæve skattesatsen på afkast på aktier og obligationer. Skattesatsen i Danmark er i forvejen den næsthøjeste i OECD. Gennemføres regeringens planer, vil den danske aktieskat ende på knap det dobbelte af gennemsnittet for samtlige lande i OECD.

Det skriver Berlingske Business.

I dag betales der 27 pct. i skat for en aktieindkomst på under 54.000 kr., mens der for en aktieindkomst på over 54.000 kr. betales 42 pct. Det er den næsthøjeste skattesats blandt EU-landene - kun overgået af Irland.

Socialdemokratiet vil hæve skattesatsen på aktieindkomster på 54.000 kr. til 45 pct. Det er knap det dobbelte af den gennemsnitlige skattesats blandt EU-landene på 23,8 pct.

Skattestigningen har til formål at øge den økonomiske lighed i landet.

I de andre skandinaviske lande er aktieskatten betydeligt lavere. I Norge ligger den på 31,7 pct., i Sverige på 30 pct., og i Finland ligger den på 28,9 pct.

Regeringsplanerne kritiseres af Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i tænketanken Cepos. Han mener, at en højere aktieskat vil bremse iværksætteri og kapitaltilførslen til mindre virksomheder, og at den danske regering i stedet bør stile efter en aktieskat på niveau med Sveriges på 30 pct.

Karina Hejlesen Jensen, der er partner i PwC, kritiserer regeringens timing, da den danske økonomi ifølge hende er på vej mod en lavkonjunktur, hvor der er behov for at øge incitamentet til investeringer for at holde økonomien i gang.

BRANCHENYT
Læs også