Erhverv

Arbejdsgiverne har fået lettere ved at finde folk

Kurven er knækket hos arbejdsgiverne. Antallet af forgæves rekrutteringer er faldet med 10 pct. i løbet af det seneste halve år, viser en analyse.

Artiklens øverste billede
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har svært ved at se arbejdsgivernes meget store behov for lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft efter nye rekrutteringstal, der viser, at kurven over forgæves rekrutteringer nu er knækket. Arkivfoto: Thomas Borberg

Efter igennem flere år at have advaret om problemer med at skaffe medarbejdere og efterlyst lettere adgang for udenlandsk arbejdskraft har arbejdsgiverne fået lettere ved at besætte ledige stillinger. Det viser en ny rekrutteringsanalyse fra Beskæftigelsesministeriet.

Analysen bygger på arbejdsgivernes egne indrapporteringer, og den viser, at antallet af forgæves rekrutteringer er faldet med 10 pct. i løbet af det seneste halve år. Mens arbejdsgiverne i den seneste halvårlige analyse rapporterede om 70.300 forgæves rekrutteringer, er tallet nu nede på 62.640 forsøg uden held.

Trods det lille fald mener jeg ikke, at man kan trække på skuldrene ad det.

Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard konstaterer, at kurven over forgæves rekrutteringer er knækket.

»Arbejdsgiverne og andre har holdt en brændende platform op for snuden af os politikere, men det meget akutte behov for udenlandsk arbejdskraft er der måske ikke så meget mere,« siger han.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti blokerede sammen for den borgerlige regerings forsøg på bl.a. at sænke beløbsgrænsen for, hvor meget udlændinge uden for EU skal tjene for at få arbejds- og opholdstilladelse i Danmark. I dag kræver det en løn på 427.000 kr. inklusive pension.

Ikke trække på skuldrene

Adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad medgiver, at der er sket et fald, hvilket er positivt, men peger samtidig på, at der er 62.640 forgæves rekrutteringer.

»Det er et problem, der er blevet værre år for år, så trods det lille fald mener jeg ikke, at man kan trække på skuldrene ad det. Havde det ikke været for tilgangen af udenlandsk arbejdskraft allerede, ville problemet have været langt større,« siger han.

Tallene bekræfter derimod fagbevægelsen i, at der ikke skal lukkes mere op.

»Som vi hele tiden har sagt, er der ikke generel mangel på arbejdskraft, og det understreger de seneste tal. I det lys er der ikke aktuelt behov for at gøre det lettere at hente arbejdskraft i tredjeverdenslande,« siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.