Serier
BREAKING

Organisation: Modeindustrien vil lide milliardtab efter brexit

Ifølge British Fashion Council kommer den britiske modeindustri til at lide, hvis Storbritannien forlader EU uden en solid skilsmisseaftale.

Brexit - britisk farvel til EU
En af hovedaktørerne i no-deal brexit er den britiske premierminister Boris Johnson. Foto: Simon Dawson.

7,3 mia. kr. Så mange penge står den britiske modeindustri måske til at tabe, hvis det såkaldte ’no-deal brexit’ bliver en realitet.

Det skriver Bloomberg.

Organisationen British Fashion Council spår, at brexit kommer til at gøre et stort indhug i den britiske modeindustris økonomi, der lige nu anslås til en værdi af 260 mia. kr.

Rådet tåber derfor på den britiske regerings hjælp til at holde industrien ovenvande, når brexit rammer:

»Vi opfordrer regeringen til at sigte efter en aftale med EU, der kan garantere modeindustrien en sund og stabil vækst,« siger British Fashion Council.

Brexit og No-Deal

Brexit er en proces, der forventes at føre til, at Storbritannien træder ud af EU den 31. oktober 2019.

No-deal er det, efterhånden meget omtalte, scenarie som mange briter frygter, og som mange britiske politikere er imod.

Begrebet dækker over en situation, hvor Storbritannien forlader EU uden nogen fast aftale om, hvordan ’skilsmissen’ skal foregå.

Der vil altså derfor heller ikke være nogen handelsaftale mellem Storbritannien og EU-landene, hvilket blandt andet vil resultere i høje importskatter.


Det anslåede tab skyldes, ifølge British Fashion Council, at flere modevirksomheder ikke vil have råd til- og mulighed for - at handle over grænser i samme omfang som tidligere, fordi virksomhederne og deres økonomier ganske enkelt er for små.

Det er særligt de høje importskatter, som et no-deal brexit vil medføre, der bekymrer modeindustrien. Industrien frygter nemlig ikke at kunne konkurrere med andre i ligeså høj grad som før.

Industrien oplever allerede nu konsekvenserne ved ikke at være en del af EU. Det bliver nemlig placeret færre ordrer og udøvet hårdere grænsekontrol.

Storbritanniens skilsmisse fra EU har været undervejs siden en folkeafstemning i 2016, hvor mere end 30 millioner stemte, om Storbritannien skulle forlade EU eller ej. Udfaldet blev 52 pct. mod 48 pct. med et flertal for at forlade Den Europæiske Union.

Brexit-forhandlingerne er blevet udskudt flere gange siden.

Læs også