Danmarks eneste andeslagteri solgt efter flere turbulente år
Efter en stribe år med udfordringer i mange forskellige afskygninger har 68-årige Martin Daasbjerg solgt slagteriet bag Dansk Andeudvikling i Struer. Køberen er fra Viborg, og fremover skal virksomheden hedde Dan Duck.
Martin Daasbjergs hjerte har i efterhånden mange år banket for produktionen og slagtningen af ænder på dansk jord, men nu overdrager han bygningen og slagteriet, som har dannet udgangpunkt for virksomheden Dansk Andeudvikling til Viborg-virksomheden Dan Duck.
Det fremgår af en pressemeddelelse, som er udsendt onsdag morgen.
Dan Duck A/S er stiftet og ejet af Hardy Eskildsen, der ejer ægproducenten Top Æg.
Om salget siger Martin Daasbjerg til TV Midtvest, at det sker i erkendelse af, at han ikke længere kan arbejde 16-18 timer i døgnet.
Dansk Andeudvikling, der frem til 2017 hed Dansk And, har levet en vindblæst tilværelse, og i de seneste år er der også blevet til en del medieomtale.
Blandt andet i 2015, da virksomheden i forbindelse med jul ved en fejl sendte 1300-1400 ildelugtende ænder ud til sine kunder, og da man året efter blev frastjålet 1400 levende juleænder. Alene sagen med de 1300 ænder, der blev trukket tilbage, kostede Dansk And 4 mio. kr.
I februar 2017 gik Dansk And konkurs for så få måneder senere at genopstå som Dansk Andeudvikling, og i 2018 blev virksomheden hårdt ramt af fugleinfluenza i en af sine andebesætninger.
De mange udfordringer til trods har Martin Daasbjerg over årene holdt gang i drømmene om at have en slagteriproduktion af ænder på dansk grund, og det i høj grad også slagteriet på havnen i Struer, som blev etableret i 2015, der nu bliver solgt videre til Dan Duck.
»Vi slagter 650.000 ænder om året, og målet er 1 mio. i 2020. Og det tror jeg på. Vi er toneangivende på det europæiske marked for økologiske ænder, og sidder sågar på det tyske marked for økoænder. Desuden har vi lige lanceret en række confiterede produkter, og her har efterspørgslen overrasket os. Ordrebogen til jul er så godt som fyldt, Jeg synes, det er fantastisk, det der venter os. Fremtiden ser lys ud,« sagde Martin Daasbjerg i slutningen af 2018.
Om frasalget af bygninger og slagteri til den nyetablerede virksomhed Dan Duck A/S, siger Martin Daasbjerg til TV Midtvest:
»Jeg har knoklet benhårdt for at få nogle arbejdspladser etableret i Struer. Det er lykkedes, og jeg er rigtig glad for, at der er nye yngre kræfter, der vil bringe det videre.«
FødevareWatch har uden held forsøgt at få et par kommentarer fra den nye ejer Hardy Eskildsen, men ifølge den korte pressemeddelelse fra Dan Duck er det planen, »at der skal sættes damp i kedlerne, så der kan ske slagtninger af udsætterhøns på slagteriet indenfor en overskuelig fremtid.«
JØRGEN RUDBECK