Erhverv

80'er-rock, charterfly og en solid dansk sejr

Det danske landshold havde ingen vanskeligheder ved at besejre Gibraltar. Danmark vandt 6-0 og forbedrede målforskellen betragteligt.

»Liam,« råber en yngre kvinde med et spædbarn på armen, en lille pige med sløjfe i håret og ring i det ene øre. »Liiiaaam!«

Kvinden har en rød landsholdstrøje på, på ryggen nummer 10 og navnet Walker. Liam Walker, midtbanespiller for Gibraltar, med to mål den mest scorende landsholdsspiller. Kvinden står en lille halv time før kampstart på tribunen og prøver at få kontakt til sin mand. Men han er altså ved at varme op, for Gibraltar skal spille EM-kamp mod Danmark. Og desuden er 80’er-rocken i højttalerne så høj, at hendes stemmekraft ikke trænger igennem.

Der er lidt sommerkamp over det på det lille, åbne Victoria Stadium med udsigt til landingsbanen i Gibraltar, hvor en fly fra EasyJet lander, og i nogle minutter lukker grænseovergangen mellem Gibraltar og Spanien. På hovedtribunen holder primært lokale fans til, de er ikke mange, på den modsatte side har cirka 700 danske roligans en lille fest efter at have tilbragt en varm dag i solen.

For spillerne er det alvor, det danske landshold skal vinde over en modstander, der ville have besvær med at klare sig i 1. division. Juniorlandstræner Jon dahl Tomasson – Åge Hareide er blevet i Danmark med knæproblemer - står med hvide skjorteærmer og kigger på de 11, han har valgt.

I efterårets første EM-kamp har han byttet ud på flere positioner i forhold til seneste kamp, 5-1 over Georgien. Daniel Wass er højre back i stedet for Henrik Dalsgaard, Pierre Emile Højbjerg er med i stedet for Lasse Schöne, Robert Skov erstatter Martin Braithwaite og endelig er Christian Gytkjær udset til at være den, der scorer målene, mens Kasper Dolberg indleder på bænken.

Det bliver dog Robert Skov, som rammer plet allerede efter seks minutter, da Christian Eriksen sender bolden ind i feltet, hvor Robert Skov noget usædvanligt scorer med hovedet.

En lille enklave af lokale fans bryder i jubel, da en af Gibraltars spillere kommer i en glidende tackling på kunstgræsset efter at hjemmeholdet har været gæster i danskernes målfelt.

»Pressure, pressure, pressure,« bliver der råbt, når de danske forsvarsspillere har bolden, de vil ikke kun forsvare sig i Gibraltar, de tror stadig på det på trods af det tidlige mål.

Midtvejs i første halvleg skal et fly i luften, lidt adspredelse på stadion, hvor publikum for længst er begyndt at lave bølgen og – for danskernes vedkommende – sejle op ad åen. Sjovere er fodboldkampen ikke, forskellen på de to hold er for stor.

Efter en halv time når danskerne frem til tre målchancer, lige efter er Simon Kjær ved at kikse en tilbagelægning til Kasper Schmeichel, der når ud og sparker bolden foran Tjay de Barr, en ung fyr på 19 år, på B-holdet i en spansk 2. divisionsklub, som løber mutters alene rundt som sit holds eneste angriber.

Christian Eriksen lukker kampen, da han 10 minutter før pausen sparker et straffespark ind, begået mod Thomas Delaney, der kastes omkuld på et hjørnespark. Ingen kan se Gibraltar komme tilbage, og den resterende lille times tid skal tiden bare gå på bedst mulig vis for det danske landshold, som dagen efter rejser til Georgien, hvor en sværere modstander venter søndag aften.

Den lille Tjay de Barr irriterer tilsyneladende Simon Kjær, som begår et frispark og får advarsel, da angriberen prøver at stikke fra ham. Det er næppe en forseelse, der fløjtes for i Serie A, hvor landsholdsanføreren nu skal hen.

Kort før pausen dukker Liam Walker op, ham med fruen og barnet på tilskuerpladserne, og der sukkes ”uuuuuh”, da hans hårde skud gribes af Kasper Schmeichel.

Kort ind i anden halvleg får Yussuf Poulsen straffespark, da han tackles i feltet af John Seargent, en tynd afgørelse, og Gibraltars fans udser sig Yussuf Poulsen som yndlingsoffer, jubler, når han tackles og kalder ham en snyder. Men Christian Eriksen scorer sit andet mål fra pletten til 3-0.

Efter en time bliver Yussuf Poulsen trukket ud til en gevaldig pibekoncert, ham har de virkelig set sig rasende på, også Simon Kjær bliver sparet, da Mathias ”Zanka” Jørgensen erstatter ham.

Efter et hjørnespark hamrer Thomas Delaney bolden op i målhjørnet, nu står den 4-0 til danskerne, der fra første scoring har været i fuld kontrol i en ulige dyst, som nu står 5-0, da Christian Gytkjær er over en ripost, efter at Christian Eriksen har testet Gibraltars målmand, Dale Coleing, med et hårdt skud.

Et lille kvarter før tid er Gytkjær på ny målscorer, da Lasse Schöne spiller ham fri foran mål, 6-0 til Danmark, og så er der igen et lavprisselskabsfly, der tordner forbi det ene mål.

I en pause i spillet signalerer Gibraltars anfører, Roy Chipolina, til sine holdkammerater: Nu skal de ikke score flere mål, seks er mere end rigeligt, lad os lukke af.

Sidste del lykkedes, og de lokale landsholdsspillere bliver klappet fra banen. Der er lokale helte over alt.

Læs også