Erhverv

Økonomer spår to rentesænkninger i USA

Økonomer forventer flere amerikanske rentesænkninger inden året er omme.

Jerome Powell har en rentesænkning med til markedet efter mødet i den amerikanske centralbank i næste uge, mener et flertal af økonomer. Foto: AP Photo/Kevin Wolf

Det er ikke kun på de europæiske kanter, at økonomerne spår flere rentesænkninger.

Allerede inden udgangen af året har den amerikanske centralbank, Federal Reserve, sænket den ledende rente to gange.

Det mener en række økonomer, som nyhedstjenesten Bloomberg News har spurgt.

Intervallet skal fra nuværende og ned i intervallet mellem 1,50 og 1,75, lyder det fra nuværende mellem 2 og 2,25 pct.

»Fed ønsker ikke at sikre den igangværende handelskrig, men den har intet valg andet end at prøve at skabe en buffer for økonomien fra en ellers skadelig indflydelse i den tiltagende handelsusikkerhed og tariffer,« siger Kathleen Bostjancic, økonom hos Oxford Economics, til Bloomberg News.

Rundspørgen tæller hele 35 økonomer og mere end 70 pct. tror på, at renten skal ned. 20 tror dog det modsatte.

Bare to af økonomerne regner med, at renten vil komme helt ned i nul, og kun en af dem spår en minusrente som den vi har i Europa og Danmark.

Den ledende rente herhjemme blev torsdag sænket med 0,1 procentpoint og er nu på det historisk lave minus 0,75 pct., mens den europæiske centralbank, ECB, sænkede den styrende rente til rekordlave minus 0,5 pct.

Også her spår økonomerne flere rentesænkninger inden året er gået.

»Med baggrund i de dystre vækst og inflationsudsigter i euroområdet, så vil vi ikke blive overrasket hvis ECB nedsætter renten yderligere til december. Følger Nationalbanken som vanligt trop, så er der altså udsigt til en ny dansk renterekord inden årets udgang. Ja, vi kan meget vel få den laveste ledende rente i verden,« har Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, forklaret.

Det vil ved årsskiftet bringe renten i ECB ned på minus 0,60 pct. og den danske styringsrente helt ned på minus 0,85 pct.

I næste uge står centralbankchef Jerome Powells i spidsen for et nyt rentemøde og i markedet er en nærmest enig forventing om, at der venter en rentesænkning i USA.

Federal Reserve sænkede i juli sin rente for første gang siden 2008. Det skete efter ni forhøjelser begyndende i december 2015.

BRANCHENYT
Læs også