Erhverv

Stort medicinalfirma er gået i betalingsstandsning

Firmaets produkter anklages for at stå bag opiodkrisen i USA.

Purdue Pharma er gået i betalingsstandsning. AP Photo/Frank Franklin II, File

Det amerikanske medicinalfirma Purdue Pharma, der er en af hovedaktørerne i den dødelige opioidkrise, der hærger USA, er gået i betalingsstandsning. Det oplyste selskabet søndag.

Purdue Pharma har tjent milliarder på det smertestillende medicin OxyContin, som hundredtusindvis af amerikanere er afhængige af. Selskabet beskyldes for aggressiv og vildledende markedsføring, der ikke i tilstrækkelig grad har oplyst om risikoen for vedvarende afhængighed.

Meddelelsen om betalingsstandsning kom få dage efter, at Purdue Pharma indgik et foreløbigt forlig med en række af de cirka 1.500 personer og institutioner, som har sagsøgt firmaet.

Et forlig, som angiveligt betyder, at Purdue Pharma skal betale i omegnen af 12 mia. dollars - og at ejerne, den stenrige Sackler-familie, opgiver kontrollen med selskabet.

Purdue Pharma har søgt om konkursbeskyttelse under de amerikanske Chapter 11-konkursregler. Det svarer til det, man herhjemme kender som betalingsstandsning.

Nu er planen, at selskabet bliver opløst og gendannet med nyt ejerskab, og at det nye selskab ikke længere vil være en del af de fortsatte retshandlinger.

Opioidkrisen i USA er den mest dødelige stofepidemi i USA's historie. Alene i 2017 kostede opioider 70.000 amerikanere livet som følge af en overdosis.

Opioider er en gruppe af stærkt smertestillende og vanedannende stoffer. Purdue Pharma udviklede sit OxyContin i midten af 1990'erne og satte gang i en aggressiv markedsføringskampagne, der hyldede den lille pille som det bedste middel mod smerte.

En horde af sælgere blev sendt ud i landet, og særligt udvalgte læger blev betalt store summer for at tale risikoen for afhængighed ned. Herfra gik det stærkt.

Læger over hele USA begyndte at udskrive recepter på store mængder af OxyContin mod alverdens smerter og småproblemer. I dag vurderes flere millioner amerikanere være afhængige af opioider.

Purdue Pharma er et blandt flere medicinalselskaber, som er blevet sagsøgt for at vildlede om risikoen ved opioider. Det samme gælder flere apotekerkæder og distributører.

BRANCHENYT
Læs også