Erhverv

Første gang i årevis: Nu kvitter vi kinesiske netbutikker

Efter momssnyd og kemikaliekriser er danskernes handel på de billige kinesiske webshops for første gang i mange år faldende.

Wish er en af de mest populære kinesiske webshops, der bl.a. tilbyder knock-off Apple-produkter meget billigt.

For første gang i årevis er danskerne begyndt at vende ryggen til kinesiske netbutikker, som bl.a. har været involveret i sager om momssnyd og kemikaliefyldt klemmelegetøj. Det skriver Berlingske.

I mange år har de kinesiske webbutikker givet særligt det danske legetøjsmarked kamp til stregen, men nu er udviklingen vendt.

I år forventer PostNord, at antallet af pakker fra Kina vil falde med 11 pct. i 2019. Ifølge DIBS, der hører under Nets, skal årsagen til faldet findes hos de mange negative omtaler, som kinesiske hjemmesider har fået.

»Der har været rigtig meget snak om kvaliteten af de produkter, man får fra Kina, arbejdsbetingelserne i Kina og de konkurrencevridende forhold, som de kinesiske webbutikker lukrerer på. Jeg tror generelt, at det er en moralsk ting,« forklarer Henriette Høyer, der er salgsdirektør for DIBS, til Berlingske.

Også Dansk Erhverv stemmer i. Her oplever man for første gang, at danskerne, der i tidligere undersøgelser har angivet prisen som det vigtigste i forbindelse med nethandel, nu angiver reglerne for produktsikkerhed som vigtigere.

Tidligere på året blev blandt andet det populære klemmelegetøj Squishy trukket tilbage, efter at Miljøstyrelsen opdagede, at det afgav giftige gasser. Mange danskere havde bestilt legetøjet på kinesiske webshops, da det her kostede helt ned til fem kr. mod de næsten 90 kr. i danske legetøjsbutikker.

»Vi hørte det konstant: ”Hvorfor skal jeg give 89 kr. for en Squishy, når jeg kan købe den på Wish til syv kr?” Og så har vores sælgere måttet forklare, at selv om de ligner hinanden, er der ikke tale om den samme vare, og at mange af de kinesiske hjemmesiders legetøj er fyldt med farlige stoffer,« siger Marianne Lyngby Pedersen, adm. direktør for kædekontoret Indeks Retail, der ejer Legekæden, Bog & Idé og Boghandleren.

Trods advarsler, er vi er ikke helt færdig med at handle på det kinesiske sider endnu. PostNord regner med at levere i omegnen af 14 mio. kinesiske pakker til danskerne i år.

BRANCHENYT
Læs også