Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Britiske firmaer hamstrer alkohol inden brexit

Britiske firmaer er begyndt at opbygge store lagre af alkohol i tilfælde af, at brexit forstyrrer importen inden jul.

Brexit - britisk farvel til EU
Britiske virksomheder frygter, at de ikke kan levere nok vin til julemaden. Foto: Joachim Adrian.

I filmens verden er det et behåret, grønt væsen spillet af Jim Carrey, der stjæler julen. I virkelighedens verden kan synderen ende med at blive Storbritanniens udtrædelse af EU.

I hvert fald er britiske virksomheder nu begyndt at oplagre store mængder øl, vin og spiritus i tilfælde af, at brexit spolerer importen af alkohol fra EU op til juleperioden. Det skriver The Guardian.

Storbritannien er planlagt til at træde ud af den Europæiske Union den 31. oktober, hvilket uheldigvis ligger i den periode, hvor virksomhederne begynder at forberede sig på den hektiske julehandel. Derfor er mere end en femtedel af de britiske virksomheder ifølge den faglige handelsorganisation CIPS begyndt tidligere end normalt på oplagringen af varer inden jul.

Det er altså især alkoholforhandlere, der er tidligt ude af starthullerne. Det fortæller John Glen, der er økonom ved CIPS, til The Guardian.

»Det er især vin fra EU (der bliver importeret, red.). Virksomhederne har købt ind lang tid før jul i år på grund af de potentielle forstyrrelser ved havnene og for at undgå afskrivninger i værdien af pund i forhold til euroen,« siger han.

Ifølge dokumenter fra den britiske regering er der risiko for, at op til 85 pct. af de lastbiler, der skal fragte varer over den engelske kanal er uforberedte på de franske toldregler, som et no-deal brexit ville kunne forårsage. John Glen vurderer også, at de kaotiske tilstande ved kanalen kan få hårde konsekvenser for britiske virksomheder.

»Masseforstyrrelser ved grænsen kan have katastrofale konsekvenser. Forretningerne er nødt til at få leveret så mange detaljer og så meget støtte som muligt for at sikre, at de kan overleve juleperioden,« siger han.

Om briterne må undvære vin til julemaden eller Storbritannien får endnu en forlængelse af brexit er endnu ikke afgjort.

BRANCHENYT
Læs også