Erhverv

Flere svenske virksomheder vil skære ned på flyrejserne

En række af Sveriges største børsnoterede selskaber vil mindske brugen af flyrejser, viser en ny rundspørge.

Et SAS-fly ses her lette fra Sveriges største lufthavn Arlanda, der ligger nord for Stockholm. Arkivfoto: Johan Nilsson/AP Photo.

Flere af Sveriges største virksomheder dropper i stigende grad flyrejserne til fordel for togrejser eller videokonferencer.

Det skriver erhvervsmediet Bloomberg på baggrund af en rundspørge blandt 29 af Sveriges største børsnoterede selskaber, hvoraf 21 har svaret.

Ifølge rundspørgen overvejer en stor del af virksomhederne at skifte flyrejserne ud med mere klimavenlige alternativer, når deres ansatte skal på forretningsrejse, mens halvdelen af virksomhederne direkte svarer, at deres forbrug af flyrejser vil falde de kommende år.

Ingen af virksomhederne tror, at de i fremtiden kommer til at flyve mere, end de gør i dag.

Indenrigsflyvningen i Sverige oplever i øjeblikket et dramatisk fald, som i de svenske medier er blevet koblet sammen med begrebet "flyskam".

Ifølge tal fra Swedavia, der driver en stor del af de svenske lufthavne, er antallet af passagerer i de svenske lufthavne faldet konstant det seneste år.

Ser man udelukkende på antallet af passagerer fra indenrigsruterne var faldet på henholdsvis 11 pct. i juli og 10 pct. i august sammenlignet med samme periode sidste år.

Flere af de virksomheder, der har deltaget i rundspørgen, svarer da også, at de har indført regler, der skal få de ansatte til at springe på toget i stedet for at bestille en flybillet.

Bl.a. har teleselskabet Telia påbudt deres medarbejdere, at rejser under 500 km. skal foregå med tog – hvilket blandt andet betyder, at de ansatte ikke kan flyve mellem Göteborg og Stockholm

Også Handelsbanken har påbudt deres medarbejdere, at flyrejser så vidt muligt bør undgås til fordel for togrejser.

Hos storbanken Nordea har man forsøgt at få medarbejdere til at prioritere konference- og videokald frem for flyrejser. Ifølge Nordea har det været med til at reducere flyrejserne mellem bankens nordiske kontorer med 21 pct. siden 2017.

Læs også
Top job