Erhverv

Træ vinder frem i bæredygtigt byggeri – men er det også en brandfælde?

Teknologisk Institut har netop vundet et EU-projekt, der skal øge interessen for træ som bygningsmateriale – også når det gælder højhuse i træ. Træ er et materiale, som alle er enige om fortjener øget fokus, når det gælder bæredygtighed. Men når det gælder mulighederne for brandsikring, er meningerne delte.

Nu skal der bygges mere i træ i Danmark. Både i form af boligblokke, som her med Tretorn Husene i Helsingør, og i form af egentlige højhuse. Sammen med blandt andre Alexandra Instituttet, Adserballe & Knudsen samt Scandi Byg har Teknologisk Institut vundet et stort EU-projekt, der skal øge interessen for at anvende træ i etagebyggeri. Foto: Henrik Malmgreen

Modsat lande som Norge og Sverige har Danmark ikke de samme traditioner for at bygge i træ, og vi har slet ikke de samme traditioner for at bygge højhuse i træ. Tilbage i 2015 blev der opført et træhus på 14 etager i Bergen, og i foråret åbnede verdens højeste træbygning i Brumunddal nord for Oslo.

Det 85,4 meter høje Mjøstårnet er opført næsten udelukkende i limtræ, kun med betondæk på de øverste af de 18 etager for at afstive bygningen og forhindre den i at svaje i vinden. ..

BRANCHENYT
Læs også