Erhverv

Norsk oliefond dropper brandudsalg af olieaktier

De oprindelige udsalgsplaner fra fonden fik i 2017 verdens olieaktier til at vakle - det endelige salg er langt mere beskedent.

Den norske oliefond har gjort nordmændene til nogle af verdens rigeste. Foto:Pr  Foto: Alf Ove Hansen/AP

Da den norske oliefond i 2017 meddelte, at man gerne ville sælge massivt ud af sine investeringer i olieaktier, påvirkede det markeder over hele verden.

Dengang spurgte fonden de norske politikere om lov til at droppe olieaktier og frasælge investeringer til en samlet værdi på omkring 40 mia. dollars (274 mia. kr.). Men den plan er blevet stærkt udvandet, skriver Bloomberg.

I stedet er kompromiset blevet et salg af olieaktier for knap 6 mia. dollars. Salget vil ske ”gradvist over tid”, lyder det fra den norske regering.

Den norske oliefond, der officielt hedder Statens Pensjonsfond Utland (SPU), er verdens største og administrerede ved udgangen af marts i år en formue på 8.938 mia. kr., hvilket var en ny rekord.

Oliefonden begrundede sit ønske om at sælge ud af sine investeringer i olie og gas med, at det ville afbalancere den overordnede risikoprofil for fondens investeringer.

Både fonden og den norske regering insisterede på, at beslutningen intet havde med klimakrisen at gøre. Men blandt miljøorganisationer og hos adskillige politikere blev det set som netop det.

Også i Norge vakte ansøgningen fra 2017 stor debat og de 40 mia. dollars blev langsomt udvandet.

Og det endelige ”udsalg” er endda endnu mindre end selv regeringen forudsagde i marts i år, hvor den regnede med et salg af olieaktier for op mod 7,6 mia. dollars.

Frasalget af aktierne sker ud fra den klassificering af olie- og gasaktier som er defineret i indekset FTSE Russell under ”Oil:Crude Producers”.

Og antallet af selskaber inden for den kategori, som fonden ejer aktier i, var 95 selskaber opgjort i midten af september, skriver Bloomberg.

Oliefondens største investeringer opgjort ved udgangen af 2018 i den type selskaber omfatter blandt andet ConocoPhilips, EOG Resources Inc, Occidental Petroleum og CNOOC Ltd.

Ved at bruge definitionen fra FTSE Russell afskærer fonden sig fremadrettet fra at investere i selskaber, der producerer olie og gas.

Læs også