Erhverv

EU og Vestager indleder undersøgelse af global fly-fusion

Der er frygt i Bruxelles for, at det hæmmer den globale konkurrence, hvis den amerikanske flyproducent Boeing overtager konkurrenten Embraer.

Boeing vil gå sammen med den brasilianske konkurrent Embraer om flyproduktion. Foto: AP Photo/Elaine Thompson.

EU-Kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen indleder en omfattende undersøgelse af den amerikanske flyproducent Boeings planer om at sætte sig på nummer tre i markedet.

Boeing, der konkurrerer med europæiske Airbus om at være nummer et globalt, vil oprette et fælles selskab sammen med den brasilianske konkurrent Embraer. Det selskab er nummer tre på flyindustriens rangliste målt på størrelse.

Målet det joint-venture, som skal producere Embraers kommercielle fly, er, at Boeing får en kontrollerende ejerandel på 80 pct.

EU-Kommissionen meddeler fredag i en udtalelse, at den vil indlede en grundig undersøgelse af konsekvenserne for konkurrencen på det globale flymarked ved en sammenlægning af Boeing og Embraer.

»Markedet for flyproduktion skal fungere godt for at levere innovative og effektive produkter til en fair pris for kunderne. Derfor vil vi med vores grundige undersøgelse sikre, at fusionen ikke får afgørende betydning for konkurrencen på pris og produktudvikling,« udtaler EU’s danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager fra Bruxelles.

Embraer har også oplyst, at selskabet nu først forventer en afslutning på milliardhandlen med Boeing i begyndelsen af 2020. Det sker med henvisning til præcist EU-Kommissionens undersøgelse.

Netop de to flyproducenter Boeing og Airbus indgår også aktuelt i en handelskrig mellem USA og EU.

Verdenshandelsorganisationen WTO meddelte tidligere på ugen, at USA kan indføre straftold på varer fra Europa. Det er udløst af en langvarig sag, hvor USA har klaget over økonomisk støtte i form af lån til den europæiske flyproducent Airbus.

EU har omvendt tidligere vundet en tilsvarende sag ved WTO om USA’s støtte til den amerikanske flyproducent Boeing.

Den flystrid kan nu ende med straftold på andre varer - også danske - mellem EU og Europa.

BRANCHENYT
Læs også