Erhverv

USA sortlister kinesiske overvågningsselskaber

En række kinesiske teknologiselskaber er havnet på USAs sorte liste, som gør det umuligt at handle med amerikanske selskaber.

Et af Hikvisions overvågningskameraer hænger på Trommetårnet i Beijing, Kina. Nu bandlyser USA al handel med Hikvision. Foto: Reuters / Jason Lee

Kinesisk overvågningsteknologi får nu sværere ved at trænge ind over de amerikanske grænser, både hvad angår salg og anskaffelsen af viden og reservedele.

USAs regering har tilføjet otte kinesiske teknologiselskaber på sin liste over virksomheder, som regeringen mener er en trussel for den nationale sikkerhed eller strider imod USAs udenrigspolitik, og som derfor bliver afspærret fra at lave forretning med amerikanske selskaber.

Det drejer sig blandt andet om selskaber som SenseTime, Megvii og Yitu, som specialiserer sig i ansigtsgenkendelse. Også iFlytek, som arbejder med kunstig intelligens og stemmegenkendelse, er bandlyst.

På listen står den kinesiske techgigant Huawei allerede. Også 20 offentlige agenturer og institutioner er blevet føjet til listen.

Det amerikanske handelsministerium anfører selskabernes rolle i undertrykkelsen af etniske minoriteter i Kina som grunden til sortlistningen.

»Denne handling vil sikre, at vores teknologier, der fødes i et miljø med individuel frihed og frie fortagender, ikke bruges til at undertrykke forsvarsløse minoriteter,« siger USAs handelsminister Wilbur Ross i en pressemeddelelse.

Det norske oliefond, verdens største statslige investeringsfond, ejer ifølge Dagens Næringsliv aktier i videoovervågningsselskaberne Hikvision og Zhejiang Dahua for over én mia. norske kr. Også de to selskaber står nu på USAs sorte liste.

BRANCHENYT
Læs også