Erhverv

Mand fik bryster af medicin: Nu er han blevet tilkendt 54 mia. kr.

En jury har idømt den amerikanske medicinalkoncern J&J en bøde på 54 mia. kr. for ikke at advare patienter om risikoen for at udvikle større bryster ved brug af selskabets psykosemedicin.

Johnson & Johnson står til at skulle betale milliarder til en enkelt mand i en retsag om selskabets antipsykotiske medicin. Foto: APF

Det er ikke småpenge, som Johnson & Johnson (J&J) skal hoste op med til en enkelt mand, hvis det står til juryen i en netop afsluttet retssag.

Medicinalkoncernen står til at skulle betale en strafbøde på 8 mia. dollars, eller 54 mia. kr., skriver Wall Street Journal. Årsagen er, sagsøgeren som barn tog det antispsykotiske lægemiddel Risperdal, som angiveligt forstørrede hans bryster.

Ifølge anklagen advarede J&J ikke tilstrækkeligt om risikoen for, at patienter ved brug af medicinen kunne udvikle større bryster, en lidelse kaldet gynækomasti.

J&J har ifølge Wall Street Journal meldt ud, at koncernen øjeblikkeligt vil gribe til handling »for at tilsidesætte denne overdrevne og uberettigede kendelse.«

Virksomheden mener, at beløbet er helt uforholdsmæssigt stort i forhold til det beløb på 4,6 mio. kr., selskabet blev idømt at betale i en lignende sag i 2015.

Retsagen med J&J er bare end ud af 13.000, som alle påstår, at Risperdal medfører gynækomasti. Generelt hævder sagsøgerne, at medicinalkoncernen var helt klar over risikoen, men nedtonede den overfor lægerne.

Risperdal var et af J&J’s bedst sælgende lægemidler, før præparatet løb af patent i 2008.

BRANCHENYT
Læs også