Erhverv

FLS/Sydbank: Modvind var kendt - men nedjustering er overraskende

FLSmidth nedjusterer sine forventninger til hele året en smule, hvilket overrasker analytiker fra Sydbank. Foto: Erik Hansen/Polfoto

Der var ingen tvivl om, at ingeniørkoncernen FLSmidth skulle løbe stærkt for at nå målet for driftsmarginen for hele 2019, men det er alligevel en overraskelse, at selskabet er nødt til at nedjustere forventningen.

Sådan lyder vurderingen fra Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker hos Sydbank, efter at FLSmidth fredag eftermiddag har nedjusteret forventningerne til driftsmarginen (EBITA-marginen).

- Vi vidste godt, at indtjeningsmarginen var en smule bagud, og at de skulle løbe noget stærkere i andet halvår end i første halvår. Sådan er det også typisk sæsonmæssigt, fordi det som regel er der, der er mere aktivitet, og på grund af deres driftsmæssige gearing er det der, man ser, at driftsmarginen stiger.

- Jeg forventede selv, at de endte i bunden af det tidligere interval, og mange af de modvinde, de nævner, var kendt på forhånd. Alligevel er det lidt en overraskelse, at de ikke kunne komme i mål, og at de derfor nedjusterer, siger han til Ritzau Finans.

FLSmidth nedjusterer fredag eftermiddag forventningerne til EBITA-marginen for 2019 til omkring 8 pct. fra en tidligere forventning om et resultat i den nedre del af intervallet på 9-10 pct.

I meddelelsen forklarer FLSmidth nedjusteringen med, at marginen i dele af Mining Capital-forretningen er lavere end ventet, og at forretningsmikset for 2019 fortsat er mindre favorabelt.

- En bidragende faktor har været de svækkede forretningsvilkår, som har forsinket beslutninger hos kunder og øget omkostninger, da det har været vanskeligt at sikre tilfredsstillende fremgang på nogle projekter. Samtidig oplever vi, at det bliver stadigt vanskeligere for mineselskaberne at få licenser til nye projekter, siger Thomas Schulz, der er administrerende direktør hos FLSmidth, i meddelelsen.

MODVINDE VAR HÅRDERE END VENTET

I forbindelse med regnskabet for første halvår justerede FLSmidth også forventningerne til hele året, da selskabet fortalte, at det regnede med at lande i den lave ende af intervallet på 9-10 pct. med EBITA-marginen. Det blev i dengang også forklaret med blandt andet det produktmiks, der afspejlede sig i ordrebøgerne.

- Nedjusteringen er et godt vidnesbyrd om, at de modvinde, som vi kendte til i forvejen, har været hårdere end forventet ved halvårsregnskabet. Det er en skuffelse for markedet, selv om vi vidste, at det kunne være lidt svært, siger Mikkel Emil Jensen.

I fredagens meddelelse skriver FLSmidth desuden, at selskabet nu venter et afkast af investeret kapital i intervallet 10-12 pct. mod tidligere 12-14 pct.

Omsætningen ventes desuden at lande i intervallet 20-21 mia. kr. mod en tidligere forventning om en omsætning i den øvre ende af intervallet 19-21 mia. kr. Præciseringen giver derfor heller ikke anledning til forbavselse hos Sydbank

- For omsætningen havde de allerede sagt, at det ville ligge i den høje ende af intervallet. Det er bare ikke en præcisering og ikke den store overraskelse, siger aktieanalytikeren.

FLSmidth-aktien falder 9,1 pct. til 236,60 kr. fredag eftermiddag.

BRANCHENYT
Læs også