Erhverv

Selskab bag verdens største fly skifter ejerskab

Microsoft-stifter stod bag luftfartsvirksomheden, der blev sat til salg for 400 millioner dollars.

Stratolaunch står bag verdens største fly, der har et vingefang på 117 meter og er udstyret med seks motorer.
Foto: Stratolaunch.

Luftfatsselskabet Stratolaunch Systems skifter ejerskab, og for nu er den nye ejer hemmelig.

Det skriver The Verge.

Stratolaunch blev stiftet af Microsoft-medstifteren Paul Allen, der døde sidste år efter længere tids kræftsygdom. Virksomheden oplyste i går, at det ikke længere er det oprindelige holdningsselskab Vulcan Inc, der ejer Stratolaunch, men at selskabet nu er blevet solgt til en endnu ikke afsløret ejer.

Nyheden kommer fire måneder efter, at rygtet blev spredt om, at Stratolaunch var på vej til at gå konkurs. Ifølge CNBC har Stratolaunch Systems skåret gevaldigt ned på antallet af ansatte siden Paul Allens død. Selskabet beskæftiger i øjeblikket kun 21 ansatte, hvilket er et kraftigt fald fra de 77 ansatte, som Stratolaunch havde i december.

I juni blev selskabet sat til salg for 400 millioner dollars, der i danske kroner svarer til knap 2,7 mia. kr.

Man må dog håbe, at den nye ejer har en flyhangar af en vis størrelse. Stratolaunch står nemlig bag verdens største fly, der har et vingefang på 117 meter og er udstyret med seks motorer. Flyet er designet til at skyde satellitter med en vægt på næsten 227 ton i kredsløb om Jorden fra luften.

Den oprindelige målsætning var at gøre det både hurtigere og billigere at sende satellitter ud i rummet.

Inden Paul Allens død annoncerede virksomheden, at planen var at designe en flåde af raketter, herunder et rumfly, som flyet skulle medbringe. Disse planer blev dog skudt til jorden sidste år, hvor Stratolaunch Systems annoncerede, at virksomheden »vil strømline planerne med fokus udelukkende på flyet.«

Kilder fortalte i juni til CNBC, at Virgin-milliardæren Richard Branson var interesseret i at købe Stratolaunch. Richard Branson har med sit eget selskab Virgin Galactic forsøgt at kapitalisere på øget kommerciel rumfart. Stratolaunch bruger angiveligt lignende teknologi, som Richard Bransons rumfartsselskaber.

BRANCHENYT
Læs også