Erhverv

Kuldsejlet byggeprojekt genoplives: Har kostet kommunen et trecifret millionbeløb

Byrådsmedlemmer i Frederikssund Kommune efterlyser åbenhed om Vingeprojektet, der risikerer at koste yderligere 80 millioner kroner.

De oprindelige arkitekturtegninger af dele af bydelen Vinge og Vinge Centrum. 
Foto: Henning Larsen Arkitekter.

Planen om at bygge byen Vinge i Frederikssund Kommune står overfor endnu en udgift på intet mindre end 80 mio. kr.

Det skriver DR København.

Kommunens planer om at bygge en helt ny by med navnet Vinge, der skal stå færdig i 2035, faldt første gang til jorden i 2017. Udgifterme blev dengang for høje i forhold til de forventede indtægter og som følge af det, manglede projektet i 2017 163 mio. kr. i planlagte indtægter fra salg af byggerettigheder. I februar 2018 satte kommunen dog endnu engang projektet i udbud, og da pengene allerede er brugt i 2017-budgettet, skal de findes et andet sted.

Ifølge et notat, som DR er i besiddelse af, planlægger kommunen at tilføre 80 mio. kr. til Vingeprojektet over de næste ti år, hvis planerne om det nye byggeri realiseres. Beløbet er her modregnet de forventede indtægter fra salg af byggegrunde.

Nu frygter flere byrådmedlemmer i kommunen, at de planlagte udgifter til projektet endnu engang ender i et sort hul.

»Jeg tror, det er et skønmaleri, der er lavet for, at mine byrådskollegaer skal hoppe på limpinden og stemme for det,« fortæller Niels Martin Viuff, byrådsmedlem i Frederikssund Kommune for De Konservative, til DR.

Forvaltningen har dog afvist at offentligøre de nye beregninger over byggeprojektet. Det får byrådmedellemer til at kritisere forvaltningen for manglende åbenhed.

»En forudsætning for at lave en ny vellykket by er, at der er en bred diskussion i befolkningen om de her planer. Jo mere lukkethed der er, jo flere rygter opstår der. Jo mere åbenhed der er, jo bedre beslutninger kan vi træffe,« siger Pelle Andersen-Harrild, der er medlem af byrådet i Frederikssund Kommune for Enhedslisten, til DR.

Frederikssunds borgmester, John Schmidt Andersen fra Venstre, har ikke ønsket at stille op til interview.

BRANCHENYT
Læs også