Erhverv

Analytiker: Ny topchef løser ikke nødvendigvis problemet i Novozymes

Novozymes nedjusterede i sidste uge forventningerne til 2019 for tredje gang i år. Det skyldtes blandt andet volatile markeder inden for ethanol i USA. Foto: Novozymers PR

Novozymes har besluttet at skifte ud på direktionsgangen i starten af 2020, men selv om der inden længe skulle komme en ny topchef på plads, betyder det ikke nødvendigvis en ny strategi - eller en løsning på selskabets udfordringer.

Det vurderer Michael Friis Jørgensen, der er chefaktieanalytiker ved Alm. Brand, i en kommentar til udskiftningen af administrerende direktør Peder Holk Nielsen som topchef.

- Det er værd at bemærke, at det er markedsforholdene, der tvinger væksten ned hos Novozymes, mere end det er en forfejlet strategi. Og det løser man jo desværre ikke ved at skifte ud på direktionsgangen, siger han til Ritzau Finans.

Novozymes nedjusterede i sidste uge forventningerne til 2019 for tredje gang i år. Det skyldtes blandt andet volatile markeder inden for ethanol i USA.

Ifølge chefaktieanalytikeren har Novozymes de sidste tre år fokuseret på det kortsigtede salg og ikke på den langsigtede forskning - en strategi, der endnu ikke er kommet selskabet til gode grundet lave råvarepriser og oliepriser.

- Strategien har ikke vist sig i tallene, og det var så det, Peder Holk Nielsen skulle måles på mod de her svære markedsforhold. Sådan er det nu engang, siger han til Ritzau Finans.

Novozymes satte allerede for et stykke tid siden gang i en proces med at finde en ny administrerende direktør, der forventes at tiltræde stillingen i starten af 2020, men Michael Friis Jørgensen vurderer, at en ny direktør ikke nødvendigvis vil lave ændringer.

- Jeg formoder ikke, der kommer en ny strategi. Jeg tror bare man søger en mere kommerciel rolle til at eksekvere den her strategi, siger han.

Aktien i Novozymes strøg til vejrs i det danske C25-indeks efter meldingen om udskiftning på topposten, men chefaktieanalytikeren maner til besindighed, over hvad han kalder en 'klassisk markedsreaktion'.

- Man handler på forandring, og håbet om at græsset er grønnere på den anden side, og det skal man passe på med tolke for meget på.

- Jeg tror ikke, der kommer så meget mere oven på det her. Man har skiftet direktøren og fået stoppet blødningen på tillidskrisen for aktien, og det er fint, men der er ingen magisk løsning til at kickstarte væksten, selv om man skifter CEO, siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Det er ikke første gang i år, at Novozymes skifter ud på direktionsgangen. På posten som finansdirektør fratrådte Prisca Havranek-Kosicek i forbindelse med koncernens regnskab for andet kvartal tilbage i august.

I stedet kom Lars Green til, der indtil da var en del af medicinalselskabet Novo Nordisks ledelse.

Bestyrelsesformand i Novozymes Jørgen Buhl Rasmussen kommentere ikke på omkostningerne vedrørende direktørskiftene, men henviser til stedet til årsrapporten, der offentliggøres i starten af næste år.

BRANCHENYT
Læs også