Erhverv

Det Internationale Energiagentur: Undervurderet energikilde kan dække verdens energibehov

Offshore-vindmøller kan dække energibehovet for alle boliger og virksomheder i hele verden.

Forskere kloden over arbejder på højtryk på at udvikle energikilder, der ikke belaster klimaet unødigt. Og nu melder Det Internationale Energiagentur mad base i Paris, at havvind har et kæmpe potentiale, skriver CNN.

Faktisk kan offshore-vindmøller dække energibehovet for alle boliger og virksomheder i hele verden, hvis verdens lande er villige til at investere det fornødne i teknologien.

Rapporten, der ligger til grund for vurderingen af havvind-potentialet, bliver betegnet som den hidtil mest gennemarbejdede og den sammenfatter analyser af flere tusinder kilometer kystlinje.

Et centralt element i rapporten er udviklingen af flydende vindmølleparker, der skal gøre det muligt at udnytte vindens kræfter også på dybt vand.

»Havvind dækker lige nu kun omkring 0,3 procent af verdens energibehov, men potentialet er enormt. Det kræver imidlertid, at regeringer og industrier melder sig til at løfte opgaven,« siger Fatih Birol, øverste chef for Det Internationale Energiagentur.

Et af de mest iøjnefaldende udviklingsområder er udviklingen af flydende platforme til vindmøllerne, for at de kan placeres meget længere ude til havs end i dag.

Det Internationale Energiagentur estimerer, at havvind potentielt kan producere 120.000 gigawatt - svarende til 11 gange det globale energibehov i 2040. I dette tal er imidlertid ikke medregnet problemerne med at opbevare og transportere de store energimængder.

Nogle af de mest lovende placeringer til offshore-vindmølleparker er, ifølge rapporten, kysterne ud for Californien, Oregon og Washington.  

Det Internationale Energiagentur er en mellemstatslig organisation, der fungerer som energitænketank i de 28 medlemslandes bestræbelser på at sikre pålidelig samt økonomisk og miljømæssig bæredygtig energi.

BRANCHENYT
Læs også