Storinvestor: Flere selskaber har indset, at de var for aggressive
Selskaberne har udstedt gæld i stor stil for at finansiere udbyttebetalinger og aktietilbagekøb.
Flere amerikanske selskaber er gået for mange gange i den buffet af gæld, som har været fristende billig at mæske sig i som følge af de rekordlave renter.
I flere af selskaberne har man nu fundet ud af, at man har optaget for meget gæld. Sådan lyder det fra den store obligationsinvestor Pimco, der med en formue under forvaltning på ca. 12.000 mia. kr. hører til blandt de største i verden.
»De fleste selskaber har nu indset, at de var for aggressive, og at de gik for langt. Derfor ser vi nu f.eks., at et selskab som Anheuser-Busch sælger fra for at generere penge til at nedbetale gæld. Kraft Heinz har skåret i sine udbyttebetalinger og vil også betale gæld af,« sagde Christian Stracke, global head of credit research i Pimco, på en konference i London, som Pimco arrangerede for nyligt.
Anheuser-Busch og Kraft Heinz var langt fra de eneste selskaber, som benyttede de faldende og ekstremt lave renteniveauer til at optage gæld. Efter finanskrisen er markedet for virksomhedsobligationer blevet femdoblet.
»Tidligere kunne selskaber, der tjente penge uden for USA, ikke føre pengene tilbage til USA pga. skattereglerne, så selskaberne beholdt den store bunke af penge uden for USA. Men de havde brug for at funde udbyttebetalinger og aktietilbagekøb, så de lånte penge til det. Det drev den store udstedelse,« sagde Christian Stracke.
Udstedelserne af virksomhedsobligationer er faldet siden 2017, og det skyldes ifølge Pimco en ændring i den amerikanske skattelovgivning, hvor selskaberne fik mulighed for at hente penge placeret i udlandet hjem uden at blive ramt skævt på skatten.
»Selv om renterne er lavere i dag, er det sundt,« sagde Christian Stracke.