BREAKING

Ørsted snubler i havvindens mysterier – få overblikket på 2 minutter

Investorer er normalt glade for Ørsted. Men meldingen om, at mindre vind end ventet finder vej til Ørsteds gigantiske havmølleparker, fik tirsdag aktien til at styrtdykke.

Ørsted og topchef Henrik Poulse fik tirsdag ørerne i kursmaskinen, da en uventet ændring af de langsigtede finansielle mål fik investorerne til at sende aktien i dørken. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix.

Ørsted er under topchef Henrik Poulsen på det nærmeste gået fra succes til succes. Men det stoppede i dag, hvor den danske energikæmpe med en ændring af de langsigtede finansielle mål fuldstændig har sat et ellers pænt kvartalsregnskab til vægs.

1. Hvad har Ørsted gang i. Selskabet præsenterede i november sidste år en række langsigtede finansielle mål. De består alle – lige med undtagelse af et mål, der tager pulsen på den forventede elproduktion fra syv opførte eller projekterede havmølleparker i Europa, USA og Taiwan – og dermed også det økonomiske afkast. Her sænker Ørsted nu forventningerne fra et afkast på hidtil 7,5-8,5 pct. til nu 7,0-8,0 pct.

2. Hvorfor vækker en marginal justering opsigt. Ørsted er global markedsleder, når det kommer til etablering og drift af havmølleparker. Så når Ørsted piller ved de økonomiske nøgletal for havmølleparker, vækker det opsigt både blandt både investorer, brancheeksperter og givetvis også konkurrenter.

3. Hvorfor kommer meldingen netop nu. Ørsted har netop afsluttet et omfattende projekt, som for første gang giver et mere præcist billede af vindforholdene i og omkring havmølleparker. Projektet viser, at vinden har det med at bremse op, inden den rammer havmøllerne, ligesom vinden bremses inde i selve parkerne og på vej fra en park til den næste.

4. Hvad betyder det. Mindre vind betyder mindre strømproduktion og dermed færre penge i kassen i løbet af et år. Det er den dårlige nyhed, som har lagt et markant pres på Ørsted-aktien tirsdagen igennem.

5. Kommer der flere overraskelser fra Ørsted-ledelsen. Ørsteds finansdirektør, Marianne Wiinholt, fastslår, at man med dagens justering har fået indarbejdet alle nye data. Men der vil altid være usikkerheder – og de kan gå begge veje, lyder det.

6. Er Ørsteds havmølleparker dårligere kørende end konkurrenternes. Nej, lyder det fra Ørsted-ledelsen. De nye data vil tværtimod være noget, som hele industrien kommer til at indarbejde i deres finansielle modeller, lyder det fra Ørsted.

7. Bonusinfo. De nye meldinger fra Ørsted har tirsdag skåret godt 7 pct. af aktiekursen svarende til et tab pr. aktie på godt 46 kr. Staten ejer 50 pct. af Ørsted. Dermed har Ørsteds nye vindprognose på papiret kostet skatteyderne tæt ved 9,8 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også