Erhverv

Facebook lukker milliarder af falske profiler

Facebook har i år slettet omkring 20 mio. falske profiler - om dagen. Der er tale om en fordobling på et år.

Facebook har i årets første ni måneder lukket 5,4 mia. falske profiler. Det svarer til, at 20 mio. profiler er blevet slettet om dagen.

Der er tale om en voldsom stigning sammenlignet med den tilsvarende periode i 2018, hvor 2,1 mia. falske profiler blev slettet af Facebook.

Det fremgår af den såkaldte enforcement report, som Facebook netop har offentliggjort.

Facebook oplyser i rapporten, at mange af de falske profiler oprettes som led i spam-kampagner og er økonomisk motiverede. En stor del af de falske profiler bliver allerede blokeret under selve oprettelsen, men de tæller ikke med i opgørelsen. Mange millioner af de falske profiler, som faktisk bliver oprettet, bliver slettet i løbet af få minutter, skriver Facebook i rapporten.

Facebook hævder at være blevet bedre til at opspore og slette de falske profiler. Det er uvist, om fordoblingen i antallet af slettede profiler er udtryk for, at der oprettes flere falske profiler, eller om det er udtryk for, at Facebook er blevet bedre til at opdage dem.

Facebook oplyser, at størstedelen af de profiler, der slettes, bliver lukket få minutter efter, at de er oprettet. 99,7 pct. af de falske profiler, som er er slettet i år, har Facebook selv opdaget, mens de resterende 0,3 pct. er indrapporteret af brugere.

Facebook vurderer, at omkring 5 pct. af selskabets aktive brugere er falske profiler.

Ifølge CNN har Facebook 2,5 mia. aktive brugere, hvoraf altså 125 mio. er falske profiler. Antallet af falske profiler og falske eller misvisende nyheder på Facebook ventes at komme i fokus under det kommende års præsidentvalgkamp i USA.

Facebook har imidlertid ikke kun udfordringer med falske profiler. Facebook har alene det seneste kvartal fjernet 4,4 mio. opslag, som overtræder forbuddet mod at købe eller sælge narkotika eller cannabis. Andre 2,3 mio. opslag er fjernet, fordi de har overtrådt forbuddet mod handel med våben.

BRANCHENYT
Læs også