Erhverv

Straffesag om udbyttesvindel skal køre ved dansk domstol

Hvis udbytteskandalen udløser en straffesag mod den hovedmistænke Sanjay Shah, kommer sagen til at køre ved en dansk domstol. Det har bagmandspolitiet aftalt med de britiske myndigheder.

Den britiske statsborger Sanjay Shah står formentlig øverst på listen over  personer, som de danske myndigheder gerne ser på anklagebænken i den såkaldte udbytteskandale.
Det er nu aftalt med blandt andet de britiske myndigheder, at fremtidige straffesager om udbyttesvindlen skal køre ved danske domstole.
Foto: PR

Hvis den såkaldte udbytteskandale udløser en straffesag mod den britiske finansmand Sanjay Shah, kommer sagen til at køre ved en dansk domstol.

Det skriver Børsen på baggrund af et svar, som Justitsministeriet har afgivet til Folketingets skatteudvalg.

Justitsminister Nick Hækkerup oplyser til udvalget, at:

»Rigsadvokaten har oplyst, at Danmark og Storbritannien efter en samlet vurdering af sagen nu er blevet enige om, at denne del af sagen på nuværende tidspunkt bør forankres i Danmark. Storbritannien vil også fremadrettet bistå Danmark med efterforskningen.«

Ifølge skattevæsenet har udenlandske svindlere drænet statskassen for 12,7 mia. kr. ved at kræve refusion af udbytteskat på aktier, som de slet ikke ejede.

Milliarderne blev i perioden 2012-15 udbetalt til det, skattevæsenet siden har karakteriseret som et netværk af udenlandske svindlere.

Den person, som de danske myndigheder formentlig helst vil se på anklagebænken, er den britiske finansmand Sanjay Shah, der mistænkes for at have haft en edderkoppe-lignende rolle i sagen.

Sanjay Shah er imidlertid bosat i Dubai, som Danmark ikke har nogen udleveringsaftale med. Shah har tidligere bekræftet, at han har været med til at tømme den danske statskasse for milliarder af kroner, men han fastholder, at han blot har udnyttet et hul i skattelovgivningen.

Den fungerende chef for Bagmandspolitiet, Kirsten Dyrman, oplyser til Børsen, at forankringen af sagen i Danmark skal sikre størst mulig fremdrift. Storbritannien vil dog fortsat bistå i den fælles efterforskning af udbyttesagen.

Af det skriftlige svar fra Nick Hækkerup til Folketingets skatteudvalg fremgår det, at:

»Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Bagmandapolitiet, red.) arbejder fortsat intensivt med at efterforske sagerne mod flere forskellige netværk af personer og selskaber, der har været involveret i tilbagesøgning af udbytteskat fra den danske stat, for at få afklaret, om der er grundlag for retsforfølgelse.«

Det understreges, at efterforskningen er »bredt anlagt og foregår i flere spor.«

Det betyder - lyder det i svaret til skatteudvalget - at bagmandspolitiet »behandler et sagskompleks med en række selvstændige sager af betydeligt omfang og kompleksitet. En af disse sager behandles som nævnt i samarbejde med Storbritannien, og denne sag forankres nu i Danmark.«

BRANCHENYT
Læs også