Erhverv

Danmark har brudt en trist tendens - det får fagbevægelsen til at slå alarm

Finans fakta: Siden 2010 er polariseringen af det danske arbejdsmarked blevet mindre udtalt, viser en ny analyse.

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, er bange for, at de unge ufaglærte kommer til at betale prisen for, at Danmark har brudt en ellers trist tendens. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Middelklassen er klemt over alt i verden, hvor der opstår flere og flere lavindkomstjob og højindkomstjob på bekostning af folket i midten.

Derfor taler økonomerne om en stigende polarisering af arbejdsmarkedet og om den udtalte frustration blandt the working poor - de kontoransatte og maskinarbejdere, der må se digitaliseringen og automatiseringen fjerne deres relativt vellønnede jobs uden at erstatte dem med nye.

Sådan har tendensen også været i Danmark i 1990’erne og 2000’erne, men en ny analyse fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation viser, at polariseringen siden 2010 er blevet mindre udtalt.

Ganske vist er antallet af personer med en middelløn faldet med knap 1,5 pct. i perioden, men for de fuldtidsansatte drejer det sig blot om et minus på 0,5 pct.

Til sammenligning mistede mellemgruppen 6 pct. af alle sine stillinger mellem 1994 og 2007.

Samtidig har middelklassens kvaler i denne omgang ikke ført til flere lavtlønsjob (-0,5 pct.), men udelukkende manifesteret sig i flere højtlønsjob (+1,8 pct.), fremgår det af analysen, som FH har lavet på baggrund af et udtræk fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

FH betragter det på den ene side som en god udvikling sammenlignet med de internationale tendenser, men advarer på den anden side politikerne om, at et færre antal lavtlønsjob især risikerer at gå ud over gruppen af unge uden uddannelse.

Det bør få alarmklokkerne til at ringe, lyder budskabet fra formand Lizette Risgaard.

BRANCHENYT
Læs også