Erhverv

Spådom: Brexit kan halvere britisk bilproduktion

At brexit kan få store konsekvenser står hævet over enhver tvivl, men ikke mindst den britiske bilproduktion ser ud til at blive hårdt ramt.

Som del af valgkampen var Jeremy Corbyn i den forgangne uge i tv-debat med Boris Johnson. Arkivfoto: Jonathan Hordle/ITV/Ritzau Scanpix.

Det går allerede hastigt den forkerte vej, men det ser kun ud til at blive markant værre. Brexit risikerer at halvere bilproduktionen i Storbritannien, vurderer sammenslutningen af britiske bilproducenter (SMMT).

»Endnu en måned med faldende bilproduktion gør det til ekstremt bekymrende tider for sektoren. Vores globale konkurrenceevne er under pres,« udtaler Mike Hawes, adm. direktør direktør i SMMT, i en kommentar ifølge CNN.

Organisationen forventer, at et brexit uden en handelsaftale vil medføre en halvering af produktionen på få år og allerede i 2024 få det samlede antal producerede biler til at lande på 1 mio. styk.

»Frem for at producere 2 mio. biler om året i 2020....det værste scenarie kan gøre, at vi kun rammer 1 mio.,« udtaler Mike Hawes.

Ifølge ratingbureauet Fitch er den globale bilproduktion faldet med 4 pct. sammenlignet med sidste år, mens tallet er helt oppe på 14 pct. for Storbritannien.

Efter planen skal Storbritannien forlade EU senest i slutningen af januar næste år, efter brexit blev udskudt fra den 31. oktober til 31. januar 2020.

Læs også