Erhverv

Startups: Kvinder stormer frem og henter langt flere penge end før

Ny opgørelse viser, at kapitalfonde endelig har fået øjnene op for entreprenante kvinder - men der er stadig lang vej.

Kylie Jenner er et godt eksempel på en kvinde, der har succes i erhvervslivet. Hun er verdens yngste dollarmilliardær på at drive sin egen virksomhed. Foto: AP/Evan Agostini

Investeringerne nærmeste vælter ind i virksomheder stiftet af kvinder.

Noget tyder på, at de traditionelt mandsdominerede kapitalfonde endelig er blevet bedre til at se mulighederne og dermed finansiere flere kvindelige entreprenører.

Amerikanske selskaber startet af kvinder hentede sidste år 46,3 mia. dollars i finansiering fra ventureselskaber. Det er mere end dobbelt så meget som året før, viser data fra PitchBook, skriver CNN.

I forhold til 2010 er det tale om en 15-dobling, hvor ventureselskaberne kun investerede 3 mia. dollars i startups ledet af kvinder.

Selv om tallet steg markant sidste år, så udgør selskaber ledet af kvinder stadig kun 20 pct. af det samlede antal selskaber, som ventureselskaberne satte penge i.

»De fleste venturekapitalfirmaer har ikke en eneste kvindelig partner ved bordet,« lyder det fra Pam Kostka, der er adm. direktør for All Raise, en nonprofit-organisation, der tilbyder vejledning og sørger for adgang til professionelle netværk for kvindelige stiftere og investorer.

Langt de fleste aktører i venturekapitalbranchen er mænd, og derfor har disse firmaer og individuelle investorer en ”naturlig tendens” til at investere i selskaber startet og ledet af mænd.

Desuden producerer disse selskaber ofte produkter og services, der bruges af mænd. Ovenikøbet er det også mere nærliggende for mændene at investere i disse selskaber, der typisk har en længere historik end selskaber startet af kvindelige entreprenører.

Men efterhånden har en række selskabet ledet af kvinder set dagens lys og med succes.

Alene i år har flere ”kvindeselskaber” opnået den såkaldte Unicorn-status, hvilket vil sige, at de har opnået en værdisætning på over 1 mia. dollars.

Det er selskaber som Rent the Runway, The Real Real, Glossier og Away.

BRANCHENYT
Læs også