Erhverv

SAS kalder årsregnskab utilfredsstillende

Flyselskabet forventer en overskudsgrad i det kommende regnskabsår 2019/20 på 3-5 pct.

SAS opjusterede i november sine forventninger til overskuddet efter flere måneder med gode trafiktal. Foto: Jens Dresling.

Selv om SAS opjusterede sine forventninger til indtjeningen for hele året allerede for en måned siden, kalder flyselskabet året for utilfredsstillende.

Overskuddet før skat blev på 794 mio. sv. kroner og er dermed i den høje ende af opjusteringen, som i november lød på et overskud på mellem 700-800 mio. sv. kr. Da året begyndte ventede SAS blot "et overskud".

Selv om SAS leverer et bedre end ventet overskud i regnskabsåret, er det langt under sidste års overskud som lød på godt 2 mia. sv. kr.

»SAS havde et utilfredsstillende helårsresultat, væsentligt lavere end sidste år på grund af modvind fra højere jetbrændstofomkostninger, ugunstige valutabevægelser og en strejke. På trods af disse udfordringer førte SAS' attraktive kundetilbud og forbedrede driftseffektivitet sammen med reduceret markedskapacitet, især i fjerde kvartal, til et positivt resultat for hele året 2019,« skriver koncernchef Rikard Gustafson fra SAS i årsregnskabet.

SAS skriver i årsregnskabet, at det skuffende resultat betyder, at man er nødt til yderligere at effektivisere sine forretningsgange og øge sin konkurrenceevne.

Nogle af disse effektiviseringer vil slå igennem allerede fra 2020, mens andre først vil vise sig fra 2021 og fremad.

SAS har investeret i en ny flåde i Skandinavien, og det vil på sigt øge effektiviseringerne. Men på grund af indkøring med øget træning af personalet, vil det ramme på bundlinjen.

Således forventer SAS at komme ud af første kvartal med et øget tab i forhold til samme periode i det netop aflagte regnskab.

»De usikre økonomiske udsigter og begyndende afmatning i vores nøgleøkonomier vil påvirke kundernes efterspørgsel negativt. Den svenske og den norske krones fortsatte svaghed over for dollar og euro forbliver også en udfordring. I det kommende år forudser vi derfor markant lavere vækst,« siger Rikard Gustafson.

BRANCHENYT
Læs også