Erhverv

Bergen slår verdensrekord i elbiler

I den norske by langt mod nord er snart hver femte bil eldreven.

Bergen ligger smuk og farverig ved indgangen til det norske fjordland og omgivet af syv fjelde. Byen har ca. 280.000 indbyggere - og en hulens masse elbiler. Foto: Monika Dinek

I Norges næststørste by, Bergen, kører der lige om lidt så mange elbiler rundt, at byen sætter verdensrekord.

Bergen bliver nemlig den første by i verden, hvor én ud af fem biler kører på elektricitet. Det skriver det norske medie E24.

Nye tal viser, at der nu er 21.910 elbiler i Bergen. Det svarer til 19,3 pct. af byens samlede bilpark.

»Det er bare at lykønske politikerne i Bergen. De viser verden, at en ”udslipsfri” bilpark er mulig,« siger Christina Bu, generalsekretær i Norsk Elbilforening, til E24.no.

Norge har omfattende skatte- og momsrabatter for elektriske biler, hvilket gør, at salget er skyhøjt. Hver anden nye bil i Norge kører på elektricitet, og især Teslaer er populære.

Samtidig kan elbiler i Norge gratis anvende betalingsveje. Det vækker dog efterhånden en del kritik, fordi det så er de nordmænd, der ejer biler med forbrændingsmotorer, som betaler.

I Norges hovedstad Oslo er andelen af elbiler kravlet op på 16,3 pct., viser nye tal. Også i byerne Trondheim og Stavanger er mere end hver 10. bil eldreven.

Herhjemme har politikerne et mål om, at man fra 2030 kun skal kunne købe biler, der kører på el, biogas eller avancerede biobrændstoffer. I Norge satser man på 2025.

BRANCHENYT
Læs også