Erhverv

Den 98-årige milliardær Shin Kyuk-ho er død

Manden, der skabte et af Sydkoreas største forretningsimperier, er afgået ved døden. Han og familien har de senere år været omgærdet af drama og fejder.

Lotte Group har ikke oplyst årsagen til Shin Kyuk-hos død, men han havde op til sin død været indlagt på et hospital i Seoul. Foto: Lee Jin-man

Han åbnede en lille tyggegummifabrik efter Anden Verdenskrig og endte med at skabe et af Sydkoreas største konglomerater.

Nu er den 98-årige magnat og milliardær Shin Kyuk-ho død 98 år gammel. Det skriver flere internationale medier.

Shin Kyuk-ho stod bag konglomeratet Lotte Group, der er Sydkoreas femtestørste forretningsimperium - kun overgået af Samsung, Hyundai, LG og SK.

Han blev født i 1921 og flyttede som ung til Japan for at søge lykken. Efter at have forsøgt sig med bl.a. olieproduktion åbnede Shin Kyuk-ho i 1948 en lille tyggegummifabrik, fordi han opdagede, hvor populært tyggegummi var blandt amerikanske soldater udstationeret i Japan.

Senere udvidede han sin tyggegummi-forretning til hjemlandet, og i dag har Lotte Group aktiviteter inden for alt fra detailhandel, biografer, hoteller og forlystelsesparker til kemikalier, elektronik og byggeri.

Og så er koncernen ejet af Shin-familien, der er en af Sydkoreas mægtigste.

Som i så mange andre mægtige erhvervsfamilier har det ikke skortet på hverken drama eller fejder.

I 2015 var Shin Kyuk-hos to sønner involveret i en offentlig fejde om, hvem der skulle sidde for bordenden i bestyrelseslokalet. Den yngste af sønnerne vandt.

Kort tid efter piblede det frem med rygter om magtmisbrug og korruption i de inderste kredse af Lotte Group, og både Shin Kyuk-ho og flere andre familiemedlemmer endte med at blive dømt for bl.a. skatteunddragelse og underslæb.

Shin Kyuk-ho blev idømt fire års fængsel, men fik lov at afsone sin straf derhjemme på grund af sit svigtende helbred.

Lotte Group har ikke oplyst årsagen til Shin Kyuk-hos død, men han havde op til sin død været indlagt på et hospital i Seoul.

Den nu afdøde forretningsmogul var den sidste overlevende blandt stifterne af de fem største familieejede konglomerater i Sydkorea.

Lotte Group er et klassisk eksempel på Sydkoreas såkaldte chaebols. Et begreb, der bruges om de enorme industrikonglomerater, der ofte dominerer hele brancher, og som i mange tilfælde er private foretagender eller kontrolleret af familier.

BRANCHENYT
Læs også