Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Sygdomsfrygt sender amerikanske aktier på nedtur

Frygten for effekterne af den uforudsigelige coronavirus gav mandag et gedigent fald på mere end 1 pct. i det amerikanske aktiemarked. Markedet frygter for verdens næststørste økonomi.

Corona rammer verden
En kvinde i en japansk lufthavn bærer maske og passerer advarslerne om coronavirussen i Wuhan i Kina. Investorerne frygter, at sygdomsudbruddet ender med at skade verdensøkonomien. Foto: Reuters/Kim Kyung-Hoon

Man skal tilbage til september for at finde så stort et fald på det amerikanske aktiemarked.

Og man skal tilbage til 2002-03 for at finde det skrækscenarie, der sendte aktierne på rutsjetur, nemlig SARS-epidemien.

Det er den støt voksende spredning af coronavirussen, som mandag gjorde så stort et negativt indtryk på de amerikanske investorer, at de sendte de toneangivende indeks ned med markante fald.

S&P-500 indeks over de største danske virksomheder faldt med over 1,5 pct., mens det andet toneangivende indeks Dow Jones faldt med stort set det samme.

»Det er åbenbart, at der må være en bekymring for effekten på den globale vækst - ellers ville markedet ikke falde,« konstaterer Sam Stovall, chief investment strategist hos CFRA Research over for nyhedsbureauet Reuters.

Mange investorer skæver til SARS-epidemien, som skar milliarder af den globale vækst i 2002-03.

Egentlig er de globale aktiemarkeder midt i en regnskabssæson. I USA viser mellemtiden, at af de 87 store selskaber, der har aflagt årsrapport for 2019, har langt de fleste overgået markedets forventninger.

Men de positive overraskelser har ikke været så udbredte som i regnskabssæsonen i de foregående kvartaler. Og dermed har de positive nyheder ikke været nær nok til at lindre den negative stemning.

«Markeder hader usikkerhed, og coronavirussen er den ultimative usikkerhed. Med markeder, der var overkøbt til at begynde med, er dette en »sælg først, spørg senere«-situation,« siger Alec Young, analysechef i FTSE Russell i New York til Reuters.

BRANCHENYT
Læs også