Erhverv

Moody's: Pandemi-risiko er fordoblet

Risikoen for, at coronavirussen ender som en pandemi, er steget markant, og det kan betyde en global recession i første halvår, mener økonomer fra Moody's Analytics.

Investorer verden over må tage sig til hovedet i øjeblikket, mens aktiemarkederne fortsætter med at dykke på grund af frygten for en pandemi. Foto: Richard Drew

Mens den nye coronavirus breder sig geografisk uden for Kinas grænser er risikoen for, at sygdomsudbruddet ender ud i en pandemi steget fra 20 pct. til 40 pct., ifølge Moody’s Analytics, analysegrenen af Moody’s Corporation.

Det skriver det amerikanske medie CNBC.

»Vores foregående forventning om, at virussen ville blive inddæmmet i Kina, har vist sig for optimistisk, og risikoen for en pandemi er stigende,« skriver økonomer fa Moody’s Analytics.

En pandemi defineres af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) som en verdensomspændende spredning af en ny sygdom.

Antallet af smittede nåede for nylig 80.000 verden over, og de fleste smittede er fortsat i Kina. Onsdag opstod der dog for første gang flest nye tilfælde udenfor Kina - især i Sydkorea, Italien og Iran.

»Selvom spredningen af virussen er bremset i Kina, fortsætter den udenfor landet. Og dens lette spredning kan ende i en acceleration i tilfælde i Kina, når folk vender tilbage på arbejde, og butikker og restauranter genåbner,« skriver de.

Tidligere forventede Moody’s, at udbruddet ville være afgrænset til det kinesiske fastland og føre til en tilbagegang i landets økonomi i første kvartal og en mindre økonomisk vækst globalt.

Men hvis coronavirussen viser sig som en pandemi, vil det resultere i en global recession i første halvår, forudser økonomerne ifølge CNBC.

»Økonomien var allerede skrøbelig før udbruddet og sårbar over for alt, der ikke holdt sig til manuskriptet. Covid-19 er langt fra manuskriptet,« skriver Moody’s Analytics økonomer.

»Covid-19 kom ud af ingenting og kan meget vel være det, økonomer kalder en sort svane - en sjælden og uforudsigelig hændelse med alvorlige konsekvenser.«

BRANCHENYT
Læs også