Erhverv

Hele verden ser rødt: Aktierne fortsætter den store nedtur

Aktierne bare fortsætter ned i takt med, at coronavirussen spreder sig verden over.

Coronavirussen dominerer nyhedsbilledet, uanset hvor man kigger henne. Torsdag den 27. februar blev den første officielt diagnosticeret med virussen i Danmark. Foto: Vincent Yu

I USA har den hurtigste aktienedtur siden den store depression i 1933 ramt, og i Danmark og resten af Europa er situationen ikke meget bedre.

Brandudsalget af aktier fortsætter i hastigt tempo, og det rammer stort set alle selskaber hårdt. I Danmark har ikke mindst ISS og A.P. Møller-Mærk set aktiekursen ryge i dørken, men fredag var det nye virksomheder, der trak de kedelige overskrifter.

Det ledende danske C25-indeks faldt med 2,5 pct. og er dermed nede med 11,5 pct. siden den seneste top. Det nye fald var hovedsageligt drevet af Novo Nordisk, der faldt med 4,1 pct., mens Genmab som det mest faldende selskab endte dagen nede med 4,5 pct.

Faldene kom efter en dag, hvor den anden dansker nu er blevet smittet med coronavirus efter en nylig skiferie i Norditalien, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Det er imidlertid langt fra kun i Danmark, at investorerne dumper aktierne i stor stil.

Det ledende europæiske indeks, Stoxx 600, faldt med hele 4,2 pct., det tyske DAX-indeks faldt 4,6 pct., mens det franske CAC-indeks endte dagen med et fald på 4,3 pct. Marginalt bedre gik det for det britiske eliteindeks, FTSE 100, der faldt med knap 3,9 pct.

Ikke overraskende er det fortsat den frygtede coronavirus, der på én og samme tid spreder sig og barberer milliarder og atter milliarder af værdien af verdens børsnoterede selskaber.

Den største usikkerhed er, at ingen ved, hvornår det stopper. Der er heller ingen, der kan forudse de reelle konsekvenser.

»Bunden kan blive nået i dag eller om en uge. Når det gælder spredningen af virusset, ved selv ikke eksperterne noget. Hvordan kan finansfolk så?« siger markedsanalytiker Seiici Suzuki ved Tokai Tokyo Research Institute.

Indtil videre har kun få selskaber offentligt meddelt markedet, at coronavirussen kommer til at koste både salg og indtjening i 2020, men det er nok et spørgsmål om tid, før det bliver hverdag.

Investorerne har i hvert fald taget forskud på det.

»Vi forventer, at vi skal se nedjusteringer både fra de danske og internationale selskaber. Coronavirus vil påvirke både den økonomiske vækst og ikke mindst indtjeningen i virksomhederne,« siger Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea Wealth Management.

Kigger man over Atlanten, ser det ikke bedre ud. Snarere tværtimod. Efter endnu en katastrofal torsdag, der officielt gav en korrektion, fortsatte nedturen med ufortrøden styrke fredag.

Fredag aften var det toneangivende S&P 500 nede med 2,1 pct., Dow Jones leverede et fald på 2,5 pct., mens Nasdaq faldt med 1,2 pct.

Når alt kommer til alt, tyder intet på, at den nærmeste fremtid kommer til at byde på bedring. Udover det nye tilfælde i Danmark blev det nemlig en uge, hvis sidste hverdag bød på hele seks nye lande, der officielt fik sin første smittede borger med coronavirus.

»Udbruddet bliver større. Scenariet, hvor coronavirussen når stribevis af lande, hvis ikke alle lande i verden, er noget, vi har kigget på og advaret mod i en rum tid,« siger Christian Lindmeier, talsperson for verdenssundhedsorganisationen WHO, til Reuters.

BRANCHENYT
Læs også