Aktiefald saver 39 mia. af Mærsks ejerfonde

Kraftige kursfald i bl.a. Mærsk, Danske Bank og Maersk Drilling har i år snittet en betydelig del af kæmpeformuen i Mærsks ejerfonde af.

Robert Uggla (th), barnebarn til afdøde Mærsk Mc-Kinney Møller, står i spidsen for Mærsk-fondens holdingselskabet A.P. Møller Holding. Her med Karsten Dybvad, formand for Danske Bank. Foto: Lars Krabbe.

Aktiemarkedets styrtdyk siden årets start er for alvor gået ud over formuen i de fonde, der kontrollerer A.P. Møller-Mærsk.

I alt er der skåret 39 mia. kr. af de store børsnoterede formuer i de to fonde, som Mærsk-familien med Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla og Robert Uggla i spidsen sidder på magten af.

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal sidder gennem holdingselskabet A.P. Møller Holding på knap 42 pct. af Mærsk, mens fonden ligeledes gennem holdingselskabet ejer knap 42 pct. af Maersk Drilling og godt 21 pct. af Danske Bank.

Siden 1. januar er Mærsk-aktien i midlertid faldet med 33 pct., Maersk Drilling med 56 pct. og Danske Bank med 18 pct., hvilket for A.P. Møller Holding betyder et kurstab på 33 mia. kr.

A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Familiefond, som har til formål at sikre Mærsk-familien økonomisk, sidder på 8,9 pct. af A-aktierne i Mærsk. Det har betydet et aktiekurstab på 5,6 mia. kr.

Efter at Mærsk Mc-Kinney Møller i 2012 døde, har barnebarnet Robert Uggla fået en mere prominent rolle og indtrådte i 2016 som adm. direktør for A.P. Møller Holding.

Det startede godt ud med en markant formuefremgang i 2016 og halvdelen af 2017, men de seneste år er formuen skrumpet ind.

Kursfaldene i år kommer efter et 2019, hvor Mærsk-aktien tog et gedigent hop på 30 pct., mens Danske Bank og Maersk Drilling-aktierne omvendt faldt. Men kurstabene i børsselskaberne kostede fondene dyrt i 2018, hvor de samlede aktiver faldt med næsten 28 pct. til 98,1 mia. kr., viser årsrapporten.

Udover ejerskabet i de børsnotereder virksomheder ejer den almene fond tankerederiet Maersk Tankers og på 51 pct. af investeringsselskabet A.P. Møller Capital. Hvordan værdiudviklingen har været i de selskaber vides ikke.

Fonden uddeler penge til almene formål og skeler primært til indtjeningen i selskaberne og dividenderne, der bliver udbetalt og dermed kan uddeles.

Mærsk-familien har ingen kommentarer til udviklingen.

BRANCHENYT
Læs også