Erhverv

Erhvervslivet: Hjælpepakke er positivt, men der skal mere til

Både DI og Dansk Erhverv ønsker flere initiativer fra regeringen. Cheføkonom fra Nykredit hæfter sig ved, at hele den offentlige skattekiste står åben for at hjælpe.

Der bliver brug for yderligere skridt, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Regeringens hjælpepakke til erhvervslivet er både kærkommen og vigtig. Men der skal mere til. Det vurderer erhvervsorganisationerne DI og Dansk Erhverv.

»Som finansministeren slår fast, så bliver der brug for yderligere skridt,« siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Han ser positivt på, at regeringen har været lydhør og nu sørger for, at arbejdsgiverne kan få sygedagpengerefusion fra dag 1 for de medarbejdere, der er syge eller sendt i karantæne, og at medarbejderne kan gå på nedsat tid.

»Virksomhederne står lige nu i en meget presset situation, samtidig med at flere og flere medarbejdere må blive hjemme. Det er selvfølgelig ikke holdbart,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Virksomhederne står lige nu i en meget presset situation.

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Dansk Erhverv efterlyser endnu mere handling. Organisationen anbefaler, at staten giver lønkompensation til alle ansatte, som virksomhederne må sende hjem som følge af svigtende ordrer eller konkurser. Han opfordrer til, at arbejdsmarkedets parter sætter sig sammen for at finde en løsning.

»Krisen er først lige begyndt, og den er allerede massiv. Det handler om at sikre den fleksibilitet fra alle sider, der vil gøre, at flest mulige danskere har et arbejde, når vi engang er ude på den anden side,« siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Troels Kromand Danielsen, der er cheføkonom i Nykredit, hæfter sig ved, at regeringen på pressemødet meddelte, at man vil afsætte de penge, der skal til.

»Den vigtigste udmelding er i virkeligheden, at hele den offentlige skattekiste står åben og klar til at blive brugt på at hjælpe økonomien gennem den næste tid, og at de nye tiltag sandsynligvis ikke er de sidste. Det er et markant og vigtigt signal,« konstaterer Troels Kromand Danielsen.

Den vigtigste udmelding er i virkeligheden, at hele den offentlige skattekiste står åben

Troels Kromand Danielsen, cheføkonom i Nykredit

Nykredit vurderer, at initiativerne adresserer nogle af de vanskeligheder, som virksomheder og lønmodtagere står over for. Hjælpepakken består af to ben.

Det ene ben styrker bankernes mulighed for at yde kredit til virksomheder, der kommer i betalingsvanskeligheder. Det sker bl. a. ved at frigive den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer og indføre nye garantiordninger, der letter adgangen til kredit for den enkelte virksomhed.

Det andet ben adresserer situationen mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Her gøres det lettere at skrue ned for de ansattes arbejdstid ved at gøre adgangen til supplerende dagpenge mere fleksibel. Derved kan man undgå afskedigelser og opretholde ansættelsesforholdet. Samtidig fjernes virksomhedens betaling af sygdomsperioden, hvis medarbejdere smittes med coronavirus eller kommer i karantæne.

Ifølge Arbejdernes Landsbank er det endnu for tidligt at sige, om dagens initiativer er tilstrækkelige.

»Vi er endnu så tidligt i stadiet med dagligt nye informationer, og man kan alene gisne om de økonomiske konsekvenser. Der er dog ingen tvivl om, at pilen peger entydigt ned, og det er det, som regeringen i dag tager første hånd om, og jeg forventer også, at vi vil se en anden hånd,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

BRANCHENYT
Læs også