Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kinesiske alkohol- og bilfabrikker producerer håndsprit og mundbind

Flere kinesiske alkoholdestillerier, bilfabrikker og våbenproducenter har omlagt deres produktion for at følge efterspørgslen på medicinsk udstyr.

Corona rammer verden
Risvin er en traditionel drik i Kina, men destillerierne er nu begyndt at producere desinficeringsmidler for at hjælpe regeringen i kampen mod coronavirus. Foto: AP Photo/Color China Photo

Kinesisk risvin er i Riget i Midten kendt for sin rolle under Maos lange march, hvor den blev brugt til at rense soldaternes sår. En historie om patriotisme, som landets risvinsproducenter i mange år har levet højt på.

Nu ser det endnu en gang ud til, at Kinas baijiu-destillerier kan komme til at spille en rolle i at udrydde en ny fjende af staten: coronavirussen, som har lagt landet og resten af verden i økonomisk benlås.

Det skriver The Economist.

Flere af landets større risvinsdestillerier har erklæret krig mod den nye coronavirus – bl.a. ved at donere penge, men også ved at starte en produktion af håndsprit bestående af 75 pct. ætanol ved siden af.

Det sker, efter at Kinas premierminister Li Keqiang sidste måned bad landets virksomheder øge forsyningen af beskyttelsesudstyr til læger og sygeplejerske ved at omdanne deres produktionslinjer.

En af de virksomheder, som tog udfordringen op, er Yibin Guomei Liquor, et baijiu-destilleri i Sichuan-provinsen, som nu producerer 250.000 flasker desinficeringsmidler om dagen fra to samlebånd, skriver mediet.

To millioner flasker blev i første omgang solgt til den lokale regering med et tab, mens den næste blev solgt til brand- og politimyndighederne. Nu forventer Yibin Guomei Liquor at distribuere landsdækkende til fuld pris.

BYD, som er landets største fabrikant af elbiler, har taget endnu et skridt og besluttet at producere medicinsk udstyr. Elbilfabrikanten står nu for at producere 5 mio. masker om dagen, hvilket svarer til en fjerdedel af landets normale kapacitet, ifølge The Economist.

Også Foxconn, verdens største elektronikproducent, som står for at samle Apples iPhones, er begyndt at producere masker til sine omtrent en million ansatte. Her håber man at producere to millioner masker om dagen.

I alt har 10.000 virksomheder – både ble-, lastbils- og våbenproducenter – tilføjet medicinsk udstyr som masker og dragter til deres produktportefølje for at imødekomme efterspørgslen, der følger coronaudbruddet, viser estimater fra Tianyancha, et kinesisk analysefirma.

For at give virksomhederne incitament til at øge produktionen har den kinesiske regering forsikret dem om, at staten vil opkøbe eventuelle restlagre, og samtidig bedt bankerne om at yde billige lån til firmaerne.

Herhjemme i Europa har virksomheder også omlagt produktionen, således at håndsprit indgår. LVMH, som ejer luksusmærket Louis Vuitton, vil bl.a. levere håndgel til de franske myndigheder uden afregning, skriver flere medier.

BRANCHENYT
Læs også