Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Konsulenter frygter konkursbølge

Konsulentydelser er en af de første udgifter, mange virksomheder skærer væk i en krise. Når staten samtidig har skåret kraftigt ned i sit forbrug, frygter konsulentbranchen en bølge af konkurser efter coronakrisen.

Corona rammer verden
Coronaudbruddet vil trække mange virksomheder ned i en dyb krise, forudser bl.a. konsulentbranchen - som håber, at staten selv vil øge sit forbrug af rådgiver. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

En stor del af den danske konsulentbranche tæller på knapper i disse dage, og nogle vil vælte økonomisk.

Især de firmaer, der i forvejen var ramt af statens nedskæringer på området, frygter et udskilningsløb.

»Vi er hårdt ramt af coronakrisen lige nu, fordi vi kom sårbare ind i krisen,« konstaterer Jens Nyholm, der er partner i konsulentfirmaet Iris Group, som har noget finansielt sul på kroppen.

Firmaet rådgiver bl.a. om innovation og erhvervspolitiske hjælpemidler. Det havde staten som en vigtig kunde, men da den nye regering kom til, var en af de første dagsordener at skære ned på statens forbrug af konsulenter.

»Vi har haft en del opgaver for staten, så da staten nærmest stoppede med at købe rådgivning og analyser fra slutningen af 2019, forsvandt en stor del af vores omsætning. Og her i coronakrisen er det både de offentlige og private kunder, der er stoppet med at lægge opgaver ud,« siger Jens Nyholm.

Statens besparelser på konsulenter får først markant effekt i 2021, men ministerierne har været tilbageholdende med at udbyde konsulentopgaver, indtil de får de præcise retningslinjer for, hvordan det skal foregå fremover.

»Vi har en stadig en vis økonomisk buffer, så vi kan godt klare os i et stykke tid. Men vi har brug for, at staten igen begynder at udbyde nogle opgaver til især de mindre konsulenter. Ellers forudser jeg en stribe konkurser inden for branchen,« siger Jens Nyholm.

Også Dansk Erhverv er bekymret og forudser kriser i mange af branchens virksomheder.

»Vi står i en meget alvorlig situation for dansk erhvervsliv og den danske rådgiverbranche. Vi hører fra flere af vores medlemmer, at de allerede nu oplever en omsætningsnedgang på hele 70-80 procent,« lyder det i en kommentar fra politisk konsulent i Dansk Erhverv, Daniel Møller Jensen.

Mange af dem, bl.a. Iris Group, får ikke så meget gavn af regeringens hjælpepakke med løntilskud. Konsulenter er typisk højtuddannede specialister med en relativt høj løn, så den andel af lønnen, firmaerne selv skal betale, er stor, og konsulenterne har typisk et langt opsigelsesvarsel.

Det er ikke kun de små konsulentfirmaer, der får økonomiske tæsk af coronakrisen.

Valcon er et af de større danskejede konsulenthuse, og her bliver der et økonomisk hul, der nok ikke kan hentes ind.

»Vi forventer et dramatisk dyk i markedet de næste måneder. Og sådan er det. Til gengæld har vi haft et stærkt år op til nu, så vi har noget at tære af,« siger Thomas Fischer, som er adm. direktør i Valcon.

Egentlig rådgiver selskabet om nogle af de emner, virksomheder får brug for efter krisen.

»De opgaver, vi havde i gang med bl.a. infrastruktur i virksomheder og forsyningskæder, de kører videre, om end nogle af projekterne bliver udskudt lidt. Men der er ikke mange virksomheder, der lige nu har overskud til at starte nye store konsulentopgaver op, og det hul tror jeg ikke, vi kan lukke efterfølgende,« siger Thomas Fischer.

BRANCHENYT
Læs også