Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Antallet af varslede fyringer stiger: »Det er stilhed før stormen«

Antallet af varslede fyringer steg i februar, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Men det er blot starten, og flere fyringer er i vente, fortæller Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Corona rammer verden
Coronavirus kan betyde en markant stigning i antallet af fyringer i servicebranchen, mener cheføkonom. Foto: Mathias Svold

Antallet af varslede fyringer steg kraftigt i februar. 828 danskere blev varslet en fyring i februar sammenlignet med 150 i samme måned sidste år.

Det viser en ny opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Med varslede fyringer er der tale om fyringer, som sker i led med større afskedigelsesrunder i danske virksomheder. Et tal, som økonomer især målte på under finanskrisen, hvor der blev delt mange opsigelser ud.

Selvom tallet ikke er påfaldende højt, og de økonomiske konsekvenser af coronavirus endnu ikke er kommet til udtryk, mener Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at det vil vokse.

»Det er stilhed før stormen. Coronakrisen kan endnu ikke aflæses i antallet af varslede fyringer. På trods af regeringens mange tiltag må vi forberede os på, at der vil blive uddelt flere fyresedler på det danske arbejdsmarked de næste måneder,« siger han i en kommentar til den nye opgørelse.

Erik Bjørsted fortæller, at vi de kommende måneder vil se virksomheder være mådeholdende med at ansætte nye medarbejdere, hvilket vil betyde færre beskæftigede og flere arbejdsløse i perioden.

Han tilføjer, at de store bevægelser i øjeblikket gør det svært at regne på, hvor meget arbejdsløsheden vil stige, men at det bliver markant.

»Det er især servicesektoren, som er udsat lige nu, mens virksomheder i industrien og byggeriet har en forventning om, at det er midlertidigt, og man skal være klar til genstarte produktion og være mere tilbøjelige til at bruge de nye lønkompensationsordninger,« siger Erik Bjørsted.

Vejen tilbage fra den nuværende krise til vækst kan blive hård og sætte spor længere ind i 2020, mener Erik Bjørsted. Mens det for servicesektoren er et spørgsmål om overlevelse, kan der på sigt blive tale om et lavere forbrug.

»Hvis vi ser en voksende arbejdsløshed, tør forbrugerne måske ikke bruge penge i tredje og fjerde kvartal, og så tør virksomhederne ikke investere i flere ansatte. Det er usikre tider, vi går i møde,« siger han.

Erik Bjørsted mener, at folk kan være relativt fortrøstningsfulde i forhold til at få et job hurtigt igen sammenlignet med finanskrisen, og at der er mulighed for, at Danmark kommer igennem coronakrisen uden større skrammer.

»Den gode nyhed er, at Danmark har kernesunde offentlige budgetter. Vi har heldigvis råd til at gøre mere for at holde hånden under beskæftigelsen. Faktisk har vi ikke råd til at lade være. Det er vigtigt at både virksomheder og lønmodtagere kommer helskindet igennem Coronakrisen, så vi hurtigt kan rejse os igen, når udbruddet kommer under kontrol,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også