Erhverv

Efter blodrød mandag: De amerikanske aktier kører ligeud

Børserne i New York åbnede med svagt stigende kurser, men efter kort tids handel er stigningerne udraderet. De toneangivende aktieindeks svinger nu omkring uændret.

Wall Street har de seneste uger været præget af dramatiske kursudsving, som flere gange har medført, at handlen er blevet sat på pause.
Foto: Johannes Eisele

Efter den dramatiske nedtur mandag synes aktiekurserne på Wall Street i dag at være stabiliseret.

Her er handlen netop åbnet, og det toneangivende S&P500 lagde ud med stigninger på 2-3 pct. Dow Jones og teknologiindekset Nasdaq fulgte efter med stigninger i samme niveau. Efter en lille times handel er kurserne dog faldet tilbage, og størstedelen af stigningerne er udraderet.

Dagens foreløbige stabilisering i markedet kommer efter en mandag, der bød på de største kursfald siden krakket i 1987. S&P500 faldt 12 pct. mandag, mens Dow Jones indekset styrtdykkede med 13 pct.

Kurserne faldt så hurtigt mandag, at handlen for tredje gang på en uge blev sat på pause i et kvarter. Det var dog ikke nok til at stabilsere markedet. Da handlen blev genoptaget var det med en ny bølge af kursfald. Efter mandagens voldsomme kursfald var værdien af de amerikanske aktier samlet set reduceret med 30-32 pct. i løbet af en uge.

Derfor var dagens åbning af handlen på Wall Street imødeset med spænding og nervøsitet, men foreløbig ser der ud til, at kurserne er stabiliseret og endda stiger svagt.

Det er dog usikkert, hvor solid bunden er under aktiemarkedet. Ifølge Reuters er nogle investorer nu begyndt at lufte bekymring for, at økonomien ikke alene har kurs mod en recession, men måske ligefrem en depression.

Milliardæren Ray Dalio, der driver hedgefonden Bridgewater Associates LP, udtrykker bekymring over, at centralbanken, Fed, allerede har brugt stort set al sin pengepolitiske ammunition ved at sænke renten til nær ved nul. Han vurderer - ifølge Reuters - at den meget store gæld i samfundet kombineret med voksende politisk splittelse og stigende økonomisk ulighed vækker mindelser om 1930'erne.

Reuters citerer også Deutsche Banks analytikere for at påpege, at voldsomme kursudsving (mere end +/- 3 pct.) den seneste tid er optrådt med en hyppighed, som kun er set under finanskrisen og den store depression i 1930'erne.

Præsident Donald Trump vil imidlertid afværge krisen ved at pumpe 850 mia. dollars ud i amerikansk økonomi. Hjælpepakken omfatter blandt andet skattenedsættelser samt 50 mia. dollars, som er øremærket de kriseramte flyselskaber.

BRANCHENYT
Læs også