Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Fødevareminister til handlende kunder: Hold afstand

På et pressemøde tirsdag gav fødevareministeren en status på fødevarebeholdningen i Danmark.

Corona rammer verden
Folk på storindkøb i Netto på hjørnet af Ebertsgade og Amagerbrogade i København. Danskerne hamstrede efter Statsminister Mette Frederiksens Pressemøde i Statsministeriet om COVID-19 i Danmark onsdag den 11. marts 2020. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

»Ja, der er varer nok på hylderne.«

Sådan lød budskabet fra fødevareminister Mogens Jensen på et pressemøde tirsdag.

»Den hamstring, vi oplevede de første 24 timer, er væk. Varerne strømmer frit ind over grænserne fra udlandet. Så længe, vi handler, som vi plejer, vil der ikke være problemer med at opretholde forsyningsniveauet i landets butikker,« fastslog han på pressemødet.

Undgå smitte, når du handler ind - fem råd
Danskere kan både mindske risikoen for selv at blive smittet og for at smitte andre med corona ved at følge Fødevarestyrelsens fem råd, når du handler:
  1. Hold afstand til andre og begræns fysisk kontakt: Undgå fx smagsprøver, hvor du står tæt på andre, eller vent til det bliver din tur til at tage en vare. Du kan også begrænse kontakten til andre ved at handle på tidspunkter, hvor der ikke er mange andre i supermarkedet eller lade børnene blive derhjemme og tage alene på indkøb.
  2. Hvis du har hoste, let feber eller forkølelse, så bliv hjemme, indtil du er rask: Undersøg i stedet, om andre kan hjælpe med dine indkøb, eller få madvarerne leveret.
  3. Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit: Tag fx en håndsprit med i bilen eller tasken.
  4. Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder: Undlad også så vidt muligt at røre dig i ansigtet, hvis du har rørt ved andet, og ikke har sprittet hænderne af inden.
  5. Hold en god hygiejne i køkkenet, når du tilbereder din indkøbte mad: Skyl fx frugt og grønt, vask hænder regelmæssigt og hold rå og spiseklar mad adskilt.

Mens ministeren altså manede bekymringer til jorden om, at landet vil løbe tør for fødevarer som resultat af coronavirus, så havde han en løftet pegefinger til de handlende danskere.

»Vi skal være bedre til at opretholde sundhedsanbefalingerne ude i butikkerne, og vi skal være opmærksomme på at holde afstand i butikkerne. Hold en til to meters afstand. Det er vigtigt at alle retter ind, for at undgå smitte,« sagde han.

En lang række danske fødevarebutikker har det seneste døgn indført initiativer som at sætte klistermærker på gulvet for på den måde at opfordre til at holde afstand i køerne samt diskretionslinjer.

I Frankrig meddelte præsident Macron mandag, at landets butikker vil lukke ned, og kun fødevareforretninger og apoteker vil holde åbent som led i et omfattede udgangsforbud for at forhindre smitte.

Hvorvidt Danmark vil stå i en lignende situation, kunne fødevareministeren ikke afvise.

»Vi følger situationen løbende. For nu er det, vi gør, at bakke op butikkernes initiativer, og det er det vigtigste for nuværende,« sagde han.

Til mødet var også repræsentanter for fødevareindustrien til stede, heriblandt Coop, Salling og Dagrofa.

Adspurgt om fødevarekæderne fremover vil overveje at indføre specielle åbningstider, hvor ældre kan få lov til at komme og handle og have butikkerne for sig selv for at undgå smitte, som man har set det i flere andre lande, var svaret heller ikke entydigt:

»Der er masser ideer på tegnebrættet. Man kunne godt forestille sig, at man ville have specielle tidszoner, hvor ældre kan handle. Men vi skal ikke implementere 50 ting ad gangen, men i stedet tage det step by step,« sagde Peter Høgsted, administrerende direktør i Coop.

Fra Salling-kædens direktør, Per Bank, lød opfordringen dog fortsat, at de ældre skal lade andre handle dagligvarer ind for dem for nu.

BRANCHENYT
Læs også