Serier

De glemte i Europas spøgelsesbyer

Europa har lukket sine ydre grænser, og udgangsforbud har forvandlet europæiske hovedstæder og storbyer til spøgelsesbyer.

Corona rammer verden
Den hjemløse guitarist Peter Bancelin med sine venner på Place Pigalle i Paris. De har svært ved at skaffe penge til overnatning. Foto: Jørgen Ullerup

I en berømt hyldest til Paris synger Jacques Dutronc om en by, der vågner klokken fem fuld af liv.

Om transvestitterne, der tager hjem for at barbere sig, stripteasedanserne, der igen har fået tøj på, de trætte forelskede på vej hjem og cafeerne, der pudser vinduerne til dagens første rykind af rejsende fra forstæderne.

Nu er klokken otte, og Paris er for længst vågen, men næsten tom.

Som andre storbyer i Europa, der er lukket ned af coronavirussen, ligner den franske hovedstad på den første morgen med fuld nedlukning en spøgelsesby uden liv.

Folk er endnu mere bange for os nu end normalt. De går en stor bue udenom os, fordi de tror, at vi er syge.

Peter Bancelin, hjemløs

Heldigvis er løbeture stadig tilladt, hvis man løber alene. For at bevæge sig uden for skal man bevæbne sig med en god grund, et id-kort og et underskrevet dokument, der præciserer, hvorfor man ikke er blevet indendørs.

Der skal sættes kryds i et af fem felter. Arbejde i de tilfælde, man ikke kan arbejde hjemmefra, indkøb af mad, lægebesøg, nødvendig hjælp til familiemedlemmer, korte løbeture eller gåture med hunden.

Place de Clichy på Montmartre, der normalt på dette tidspunkt er en osende trafikprop, befærdes nu kun af og til af en tom bus, en cyklist og en jogger.

Danskerens gade er tom

Lidt derfra er Promenade Georges Ulmer lige så tom. Den er opkaldt efter danskeren Jørgen Frederik Ulmer, der frem til sin død som 70-årig i 1989 var en folkekær sanger og skuespiller i Frankrig.

Hans sang om Pigalle hører pludselig også en fjern og varm fortid til. I stedet for at møde »sensationelle ansigter« er skodderne trukket ned ved bistroer, natklubber og kvarterets sexbutikker.

På Place Pigalle bor nogle af dem, som er hårdest ramt af krisen. To hjemløse mænd skutter sig på et tæppe med en hund imellem sig. Deres kammerat, Peter Bancelin, der lever af at spille guitar i metroen, har tilbragt natten i et lille telt.

»Folk er endnu mere bange for os nu end normalt. De går en stor bue udenom os, fordi de tror, at vi smitter,« fortæller den 42-årige.

»Nu er folk holdt op med at tage metroen, så alle, der tigger eller optræder der, får ingenting. Mange begynder at blive aggressive. Jeg kan normalt tjene nok til at betale et pensionat, der koster 239 kr. pr. nat. Men nu er jeg blevet smidt ud, fordi jeg ikke længere kan betale. Hotelejeren har taget mit tøj og ejendele som ”gidsler”.«

Velgørende organisationer sætter antallet af hjemløse eller svært udsatte til mellem 200.000 og 250.000 i Frankrig, og de rammes dobbelt under krisen. De tomme gader gør det svært at skaffe penge, og det er svært at finde ledige pladser i herberger, fordi smittefaren gør det farligt at lade mange sove i samme rum.

Frygten for en usynlig fjende, der hver dag kræver nye ofre, kan nærmest mærkes i luften over det meste af Europa. Mens Danmark har begrænset friheden til at forsamle sig, har andre lande med trusler om bøder indført udgangsforbud. I Frankrig var der onsdag ved middagstid uddelt 500 bøder. Bødens størrelse steg på et døgn fra 283 kr. til godt 1.000 kr. Betaler man ikke, stiger regningen til 2.800 kr.

EU lukker sine grænser

I Spanien kan opkrævningen nå op på 4.500 kr. I Italien er der foreløbig udstedt 8.000 bøder til personer, som ikke overholder udgangsforbuddet, skriver dagbladet La Repubblica. Mange af dem er gået til ældre mennesker, som forlod deres bolig.

Udover en erklæring som i Frankrig skal italienerne fra onsdag medbringe en tro og love-erklæring på, at de ikke er i karantæne og ikke er testet coronapositive.

I regionen Lombardiet, som er hårdest ramt, har man overvåget borgernes færden på deres mobiltelefoner. Vicepræsident i Lombardiet Fabrizio Sala siger til avisen Eco di Bergamo, at folk bevæger sig 60 pct. mindre siden 20. februar.

»Men 40 pct. på gaden er stadig for mange. Bliv hjemme,« lyder det fra Fabrizio Sala.

Siden tirsdag ved middagstid har EU lukket grænserne omkring unionen og Schengenområdet i foreløbig 30 dage. Kun statsborgere fra Schengenlandene og også Storbritannien samt folk med permanente opholdstilladelser i et af landene vil få lov til at rejse ind.

En stribe EU-lande, heriblandt Danmark, har også lukket deres nationale grænser, hvilket i nogle tilfælde har gjort det umuligt eller vanskeligt for grænsependlere at komme på arbejde.

I Frankrig udløste coronaproblemerne en politisk krise, da tidligere sundhedsminister Agnès Buzyn, der nu er partiets borgmesterkandidat i Paris, i et interview med Le Monde beskyldte præsident Macron og premierminister Edouard Philippe for at have ignoreret hendes advarsler om smitten helt tilbage i januar. Lederne har afvist beskyldningerne som patetiske.

Tilbud på pludselig død

Krisen mærkes også i Storbritannien, selv om gadebilledet mange steder ligner sig selv. Ved Camden i det nordlige London var der masser af mennesker på gaderne, enkelte sad på trods af regeringens råd på de caféer og pubber, som fortsat holder åbent. Regeringen har besluttet at lukke alle skoler fra på fredag og indtil videre. Alle eksaminer i maj og juni er aflyst, og muligvis kommer eleverne først i skole igen efter sommereferien, hvilket vil sige til september.

I Skotland har et destilleri skiftet produktionen af gin ud med håndsprit, som det er tæt på umuligt at opstøve i det meste af Storbritannien. Det samme gælder toiletpapir og håndkøbsmedicin. De store supermarkedskæder har derfor indført restriktioner for, hvor meget man kan købe.

Alvoren i situationen går op for flere og flere, og forsøg på at gøre sig morsom over krisen falder ofte på gulvet. I Belgien blev en ølreklame trukket tilbage efter kritik. Den lød: »Den bedste vaccine: Hvis du køber to Corona, får du en Mort Subite gratis.« Mort Subite er en populær belgisk øl. Navnet betyder »pludselig død«.

BRANCHENYT
Læs også