Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Her er de første tabstal for danske arbejdspladser

3F har fået 2.500 nye ledige på få dage, og Dansk Industri forventer 30.000-75.000 tabte eksportarbejdspladser.

Corona rammer verden
Jobcentrene er lukkede som en del af den offentlige nedlukning, men alene fagforeningen 3F har på få dage fået 2.500 nye ledige. Dansk Industri spår 30.000-75.000 tabte eksportarbejdspladser. Arkivfoto: Torben Andahl

Mens ingen endnu kender hverken varigheden og dybden af den økonomiske corona-krise eller styrken af regeringens hjælpepakker, begynder de første samlede tal for tab af danske arbejdspladser at tikke ind.

Landets største fagforening, 3F, har på få dage fået 2.500 nye ledige medlemmer. 3F er en af de fagforeninger, hvor medlemmerne hurtigst kan fyres, da de oftest er timelønnede med korte fyringsvarsler.

Og det stopper ifølge forretningsfører for 3F’s a-kasse, Eva Odrup, næppe med de 2.500 ekstra ledige.

»Vi kan tydeligt se, at der nu meldes flere ledige. Og tallet vil utvivlsomt stige,« siger hun til Fagbladet 3F.

I industrien har Dansk Industri og Dansk Metal indgået en aftale om, at de ansatte kan hjemsendes uden løn ved drastisk ordrenedgang som følge af coronakrisen.

Parterne opfordrer dog virksomhederne til at gøre brug af den aftale om lønkompensation fra staten, som regeringen og arbejdsmarkedets parter netop har indgået for at undgå hjemsendelser og fyringer og opretholde lønudbetaling.

I alt godt 230.000 er ansat i industrien, og Dansk Industri opererer nu med scenarier, der vurderer et tab af eksportarbejdspladser på et sted imellem 30.000 og 75.000 arbejdspladser.

Senere i dag vil Beskæftigelsesministeriet efter planen begynde at offentliggøre et dagligt samlet overblik over tab af arbejdspladser og udviklingen på arbejdsmarkedet som følge af corona-krisen.

Som følge af nedlukningen af store dele af den offentlige sektor, er jobcentrene lukker og den aktive arbejdsmarkedspolitik suspenderet.

Fagforeninger og a-kasser opfordrer dog regeringen til at gå videre og bl.a. forlænge dagpengeperioden, så ledige, der nu falder for den såkaldte to års grænse og mister retten til dagpenge, bliver holdt skadesløse og opretholder dagpenge.

BRANCHENYT
Læs også