Serier

Coloplast-topchef efter nedjustering: »Situationen udvikler sig hele tiden og er fortsat usikker«

Medicokoncernen Coloplast har måttet tage en større nedjustering som følge af en udfordret urologi-forretning i USA. På den positive side står, at resten af forretningen kører fornuftigt i en vanskelig periode.

Corona rammer verden
Kristian Villumsen, adm. direktør i Coloplas. Illustration: Anders Thykier

Det er vanskelige tider, men forretningen skal nok komme tilbage på sporet.

Det er meldingen fra Coloplast, efter at selskabet har nedjusteret sine forventninger til hele året som følge af den globale coronavirus-pandemi.

Det er særligt den amerikanske urologi-forretning, som er blevet hårdt ramt, og det giver udfordringer for Coloplast, der henter ca. 50 pct. af sin globale omsætning inden for forretningsområdet.

»Det er ikke ordinære tider,« konstaterer Kristian Villumsen, adm. direktør i Coloplast, på en telekonference for analytikere og investorer.

Nedgangen skyldes særligt, at en lang række procedurer er blevet udskudt, bl.a. efter opfordring til hele systemet fra den amerikanske vicepræsident, Mike Pence.

Nedjusteringen betyder, at omsætningsvæksten nu forventes at blive på 4-6 pct. mod tidligere antaget 7-8 pct. Overskudsgraden forventes desuden at falde en smule tilbage til intervallet 30-31 pct. mod tidligere omkring 31 pct.

»Det er bestemt meget muligt at indhente de mistede procedurer, men det kræver, at vi forbliver tæt på vores kunder,« siger Kristian Villumsen.

Den lave ende af forventningerne til omsætningen forudsætter en nogenlunde normalisering af situationen inden for fem måneder, mens den høje ende forudsætter en normalisering inden for ca. to måneder.

»Vi er nødt til at fortsætte med at servicere vores kunder i disse svære tider,« siger Kristian Villumsen.

Tilbage i starten af februar forventede Coloplast, at situationen omkring coronavirus ville blive gradvist normaliseret i andet kvartal, som for Coloplasts vedkommende slutter med udgangen af marts, men det har mildest talt ikke været tilfældet. Snarere tværtimod.

Alligevel kører en stor del af forretningen videre så normalt som muligt, og det inkluderer bl.a. svære steder som i Italien.

»Selv i Italien, der har været hårdest ramt, og selv i de røde zoner kontrolleret af militæret, har patienter adgang til vores produkter,« siger Kristian Villumsen, der indtil videre fortsat forventer at præsentere selskabets nye strategi på en kapitalmarkedsdag til juni.

»Vi fortsætter med at forberede os, men situationen er flydende, så det kan godt være, at vi er nødt til at ændre på formatet,« siger Kristian Villumsen og tilføjer:

»Vi har ikke besluttet os endnu, men når vi har det, skal vi nok give jer besked.«

BRANCHENYT
Læs også