Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

DI-direktør: »Huset er i brand, men vi har købt slangerne, og nu skal vi have vandet ud. Det kan ikke gå hurtigt nok«

DI har en hel liste med nye initiativer, der skal hjælpe erhvervslivet gennem corona-krisen, fortæller DI-direktør Lars Sandahl Sørensen.

Corona rammer verden
DI-direktør Lars Sandahl Sørensen forudser, at der bliver brug for mere støtte til erhvervslivet under corona-krisen. Foto: Tobias Nicolai

Ordet ”historisk” er allerede blevet brugt så mange gange under coronakrisen, at det sikkert for nogle er begyndt at lyde som en slidt kliché.

Men den hjælpepakke, som regeringen og et samlet Folketing torsdag præsenterede for offentligheden, var i sandhed et øjeblik til historiebøgerne, mener DI-direktør Lars Sandahl Sørensen.

I weekenden var han selv med til at præsentere en trepartsaftale om lønkompensation til virksomheder, der må sende medarbejdere hjem på grund af krisen.

Den aftale blev også kaldt historisk, men i kroner og ører blegner den ved siden af pakken torsdag.

»Det er historie, vi oplever. Det er historisk store beløb, som man er blevet enig om på en eftermiddag og en nat. Vi har et samlet Folketing, der går ud og understreger, at vi i Danmark er helt afhængige af et stærkt og sundt erhvervsliv,« siger DI-direktøren.

Regeringen forventer ifølge sine egne tal at bruge 3,8 mia. kr. på lønkompensation. Alene to af initiativerne fra torsdagens redningspakke, kompensation til selvstændige og freelancere samt kompensation for virksomheders faste udgifter, ventes at koste omkring 50 mia. kr.

Samtidig har regeringen og Folketinget tilkendegivet at bruge yderligere et trecifret milliardbeløb.

»I min bog betyder det, at 999 mia. kr. er en mulighed, og det er jo et udtryk for, at der kan blive brug for rigtig meget mere. Det gør man kun, fordi det er den rigtige investering for samfundet. Alle indser, at konsekvenserne ved ikke at gøre det, bliver så meget større,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Han kan ikke udpege et element som det vigtigste i hjælpepakken. Alle initiativerne, herunder dem der er besluttet tidligere, skal ses i sammenhæng, påpeger han, men den nye pakke gør i sig selv en stor forskel.

»Der vil desværre komme konkurser og afskedigelser. Men det her vil kunne redde i titusindvis af jobs i hele landet,« vurderer Lars Sandahl Sørensen.

Hans medlemmer omfatter nogle af landets absolut største virksomheder, som i vidt omfang er baseret på eksport.

Nogle af Danmarks største eksportmarkeder såsom USA, Tyskland og Sverige er også hårdt ramt af coronakrisen, og derfor vil der blive behov for at hjælpe eksportvirksomhederne, siger han.

»Vi ser allerede nu negative økonomiske konsekvenser globalt, og det vil vi også mærke i Danmark. Vi er i gang med at lave damage control, og der bliver behov for flere initiativer. Men nu tager vi én ting ad gangen,« siger Sandahl Sørensen, der mener, at regeringen har ageret »handlekraftigt« under krisen.

»Den har været meget målrettet med et ønske om at gøre alt, hvad den kan for håndtere krisen,« siger han og fortsætter:

»Det er sket med enormt store - ja faktisk uoverskuelige - konsekvenser for samfundet og erhvervslivet. Derfor er det også meget vigtigt, at alle støtter op, så vi kan komme op på hesten igen hurtigst muligt, når det hele er overstået.«

Men hvor mange penge kan vi bruge på denne redningsøvelse?

»Hvor mange penge kan vi tillade os ikke at bruge? Vi har ikke råd til at lade være. Et meget stort antal arbejdsløse vil hurtigt være en meget større omkostning for samfundet både økonomisk og socialt. Derfor er investeringerne nødvendige,« siger han.

»I DI har vi en hel liste over nye initiativer, der kan tages i anvendelse alt efter, hvilke scenarier der udspiller sig. Vi asfalterer vejen, mens vi bevæger os fremad.«

Hvad er det næste?

»Det næste er, at alt det, vi lige har besluttet, kommer ud og virke. Huset er i brand, men vi har købt slangerne, så nu skal vi have vandet ud. Det kan ikke gå hurtigt nok«

BRANCHENYT
Læs også